Prvi policajac robot

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 26, 2017

Policija Dubaia predstavila je svog prvog robota policajca. Prva zadaća bila mu je patroliranje trgovačkim centrima i turističkim atrakcijama.

Robot policajac biti će građanima na usluzi tako što se moći prijavljivati zločine i plaćati kazne. Sve potrebite informacije moći će se dobiti dodirom na dislpay koji se nalazi na grudima robota.

1

Predviđa se kako bi do 2030. godine u policiji moglo biti čak 25 posto robota, ali ipak neće zamjenjivati ljude, bar za sad.

“Naše policajce nećemo mijenjati, ali moramo ih rasporediti na prave lokacije kako bi se mogli fokusirati na pružanje sigurnosti građanim. Broj ljudi u Dubaiu drastično se povećava, a u policijskim postajama svakodnevne su gužve građana. Pomoću robota biti ćemo na raspolaganju 24 sata dnevno. Na taj način ćemo zaštititi ljude”, kazao je Brig Khalid Al Razooqi iz policije Dubaia.

Robot je predstavljen na konferenciji Gulf Information and Security Expo. Trenutno može komunicirati samo na arapskom i engleskom jeziku, a u planu je komunikacija na ruskom, kineskom, francuskom i španjolskom jeziku. Prvog kolegu trebao bi dobiti iduće godine.

Komentari