Recikliranje hrane postaje novi trend

Piše
Petra Haleš

Jun 27, 2019

Novi je trend u svijetu koji prihvaćaju mnogi da hranu koja je prehrambeni otpad možemo opet iskoristiti za jela.

Jednim od vodećih svjetskih trendova, a koji polako dolazi i u naše krajeve, želi se obratiti pažnja na povećanje količine prehrambenog otpada u našim kućanstvima.

Potrebno je probuditi svijest potrošača jer prema istraživanjima više od pola kupljene hrane se nepotrebno baca u smeće dok na drugim krajevima svijeta ljudi umiru od gladi i nestašice.

Prema svjetskim podacima na svijetu se godišnje baca 1,3 milijardi tona hrane, a to bi u prevedenom značilo da se oko trećine svjetske hrane, koja je planirano proizvedena za ljudsku potrošnju, baca u smeće. Što se tiče same Europe, podaci govore da se više od 85 milijuna tone hrane baca.

„Recikliranje“ hrane

Kada upotrebljavamo naziv recikliranje hrane pod time želimo osvijestiti ljude da hranu koju imaju u svojim kućama, hladnjacima, a naizgled djeluju starije, trulo ili neupotrebljivo mogu iskoristiti na više načina.

Ukoliko ste jučer pripremali ručak od ostatka hrane možete upotrijebiti upravo te iste namirnice za pripremu nekog novog jela za sutrašnji dan.

Cilj je da se ljude osvijesti, „probudi“ na razmišljanje i maštovitost. Takvim načinom razmišljanje radite pozitivnu stvar za našu planetu, smanjujete otpad, sebi smanjujete trošak, a djelujete pozitivno na cijeli prehrambeni lanac.

No ono što je najvažnije jela od „reciklirane hrane“ zaista mogu biti ukusna, a wish.hr vam donosi neke primjere recepata koji su vrlo jednostavni za napraviti.

1. Mesni i riblji ostaci s povrćem

Jedna od ideja za vaš objed može biti da od ostataka mesa ili ribe vašeg jučerašnjeg ručka ili večere i povrća koje vam je ostalo, napravite meso na salatu s povrćem i začinite prema željama.

Znači iskoristili ste jučerašnje prehrambene namirnice (meso, ribu i povrće) koje su još uvijek jestive, smanjili sebi potrošnju, napravili nešto korisno, a opet s druge strane dobili jedno novo jelo.

2. Popečki s povrćem

Ukoliko vam je ostalo povrća od prethodnog dana tipa karfiola, cvjetače, mrkve, paprike, tikvice ili slično, sve to možete iskoristi za pripremu novog jela.

Jedna od ideja je priprema popečki s ostacima povrća u kombinaciji s jajima, brašnom i krušnim mrvicama.

Povrće koje vam je ostalo usitnite i naribajte na manje komadiće. Pomiješajte s jajima i brašnom te oblikujte okruglice odnosno popečke. Smjesu potom stavite u krušne mrvice i pripremite za pečenje.

Više na: wish.hr

Komentari