Robot položio prijemni na fakultetu

Piše
Vedran Mikulić

Sep 08, 2017

Noriko Arai, stručnjakinja za umjetnu inteligenciju predstavila je robot Todai, stroj koji je programiran za polaganje prijemnog ispit na najprestižnijem univerzitetu u Tokiju.

Na prijemnom ispitu Todai je imao bolje rezultate od čak 80%  studenata koji su polagali ispit. Ispit se sastojao od sedam cjelina među kojima su matematika, engleski, znanost i pisanje eseja od 600 znakova.

Ovaj uspjeh Arai je shvatila kao znak upozorenja i rekla je kako su sva predviđanja o tome da će roboti u budućnosti obavljati sve poslove u proizvodnji, a kasnije možda i neke sofisticiranije, njoj samo podsjetnik na velike nedostatke u obrazovanju.

Umjesto da uče s razumijevanjem značenja, Arai smatra da se djeca ponašaju više kao robot Todai.

– Oni unose činjenice, a potom ih vraćaju, bez da ih razumijevaju. Problem je što će Todai i bilo koji drugi oblik umjetne inteligencije nadmašiti ljudsku memoriju i spoznaju, a ljudski mozak se nikad neće moći takmičiti sa sposobnošću računala da provjerava činjenice, rekla je Arai.

Međutim ni Todai nije savršen. S 15 milijardi rečenica u svom repertoaru robot nije uspio shvatiti pitanje višestrukog izbora, a čiji odgovor bi bio očigledan čak i maloj djeci. Ali, kako je Arai pokazala u svojim testovima, u kojima jedna trećina učenika srednjih škola nije mogla odgovoriti na jednostavno pitanje o razumijevanjanju pročitanog, laka pitanja mogu prevariti i ljudske umove.

– Zbog toga, moramo razmišljati o novom obliku obrazovanja, onom gdje bi se učenici učili ne samo da pohranjuju činjenice, već i da kritički razmišljaju o njima. Kako ćemo mi ljudi koegzistirati s umjetnom inteligencijom – stvar je o kojoj moramo dobro razmisliti, rekla je Arai.

Komentari