Sretan rođendan Johnny

Piše
Mateo Galić

Apr 11, 2016

Na današnji dan, 11. travnja 1953. u Skopju, rođen je Branimir Johnny Štulić, rock glazbenik iz generacije zagrebačkog novog vala i osnivač grupe Azra.

1958. godine, Branimir s roditeljima seli u Jastrebarsko, a nedugo zatim u Zagreb.

Za vrijeme studiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Štulić počinje skladati i pjevati vlastite i tuđe pjesme svirajući akustičnu gitaru. U studentskim danima osniva i svoj prvi bend pod imenom Balkan Sevdah Bend.

Balkan Sevdah Bend postao je vrlo popularan iz razloga što su svirali pjesme od sevdalinka do Beatlesa..

U siječnju 1977. godine, inspiriran stihom iz sevdalinke Kraj tanahna šadrvana, nastale po prepjevu pjesme Der Asra, Heinricha Heinea, Štulić mijenja ime grupe u Azra.

Štulić je imao vrlo konfliktan i svojeglav karakter pa je i to jedan od najvećih razloga što je Azra često mijenjala članove svoje postave. Između ostalog, članovi Azre bili su Jura Stublić, Marin Pelajić i Mladen Juričić, prije nego su se odvojili i osnovali Film.

Iz samo njemu znanih razloga Štulić iznenada odlazi u Parni valjak i tamo ostaje svega dva tjedna.

Vrativiši se u Azru ubrzo snima prvi singl s pjesmama “Balkan” i “A šta da radim”.

1980.  godine, Azra snima svoj prvi album “Azra”, 1981. godine “Sunčana strana ulice”, 1982. godine “Filigranski pločnici”, 1983. godine “Kad fazani lete”, 1984. godine “Krivo srastanje”, 1986. godimne “It Ain’t like in the Movies at All i 1987. godine “Između krajnosti”

1986. godine Štulić se seli u Nizozemsku gdje trostrukim albumom It Ain’t Like In The Movies At All prepjevava svoje pjesme na engleskom jeziku.

Samostalnu karijeru Štulić započinje albumom Balkanska rapsodije 1989. godine

Iako je bilo pokušaja nagovaranja Štulića da, poput Bijelog dugmeta, okupi ekipu stare Azre i napravi seriju koncerata na prostorima bivše države, on je ostao ustrajan u svom stavu da na tako nešto ni ne pomišlja.

Danas sa suprugom Josefine živi u nizozemskom gradiću Houten i izbjegava bilo kakve kontakte s javnošću

Sretan rođendan Johnny!!!

Komentari