Hitno nam treba demografska strategija!!!

Piše
Lorena Sikavica

Feb 21, 2018

Ostavka mladog državnoga tajnika za demografiju u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marina Strmote, oca dvoje djece, novo je ozbiljno upozorenje hrvatskoj Vladi, Hrvatskome saboru i svim mjerodavnim ustanovama, ali i cijeloj naciji da je nužno pristupiti ozbiljnoj i sustavnoj populacijskoj politici, koja će donijeti stvarnu demografsku revitalizaciju.

Hrvatska izumire i demografski alarm već dugo zvoni. Pridruži li katastrofalnim pokazateljima prirodnog kretanja stanovništva iseljavanje, jasno je da nam uskoro prijeti društveni kolaps i raspad svih sustava: mirovinskog, zdravstvenog i sigurnosnog, da i ne govorimo o gospodarskim posljedicama. Svi ti negativni pokazatelji upućuju na manjak političke volje da se demografski problem konačno započne ozbiljno rješavati. Do sada donesene mjere su djelomične, kratkoročne, neefikasne i nedjelotvorne, na što svi hrvatski demografi već godinama upozoravaju, a sada je to svojom gestom učinio i g. Strmota. I Svjetski savez mladih Hrvatska također već dvije godine upozorava na katastrofalnu demografsku situaciju i predlaže mjere demografske revitalizacije. Treba nam jasna obiteljska politika i demografska strategija!

Polazeći od toga da demografska politika nije socijalno pitanje nego strateški prioritet državne politike i ključ zaštite i promicanja svih državnih i nacionalnih interesa, poziva se Vlada da:

  1. Osnuje Ministarstvo demografije i iseljeništva s ministrom u rangu podpredsjednika Vlade, sa širokim koordinativnim i provedbenim ovlastima;
  2. U suradnji sa stručnjacima i predstavnicima mladih u roku tri mjeseca osmisli i do ljetne stanke Hrvatskoga sabora donese konkretne, dugoročne i proaktivne demografske mjere kako bi se spriječio demografski slom zemlje.

Naposljetku, pozivaju se mladi i drugi građani da kažu svoje mišljenje o ovom pitanju i daju prijedloge, kako bi se spriječio odlazak sve većeg broja stanovništva.

Komentari