O mom faksu – Učiteljski fakultet

Piše
Ana Leko

Oct 05, 2015

Danas je Svjetski dan učitelja i Dan Učiteljskog fakulteta. Donosimo vam priču o fakultetu koji obrazuje studente za jedno od najljepših zanimanja. A studentica Učiteljskog fakulteta, Bernarda Zrinski, ispričala nam je svoje dojmove i iskustva studiranja na tom faksu.

Učiteljski fakultet kroz povijest

Visokoškolska izobrazba učitelja u Hrvatskoj započela je osnivanjem dvogodišnjega studija na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 15. studenoga 1919. Tradicija obrazovanja učitelja još je duža. Zagreb je dobio prvu učiteljsku školu 1849., Petrinja je dobila prvo Učiteljsko učilište 1. listopada 1862., a Čakovec 1879. godine. Značaj osnivanja Više pedagoške škole ne umanjuje činjenica da je namjena toga studija tada bila pripremanje učitelja za rad u višim razredima pučke škole, kao i pripremanje stručnjaka za druge pedagoške poslove, a ne za rad u početnim razredima.

Učiteljski fakultet kao sljednik Više pedagoške škole u Zagrebu, Visoke pedagoške škole, Više pedagoške škole, Pedagoške akademije, Filozofskoga fakulteta – Pedagogijske znanosti i Učiteljske akademije, kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu osnovan je pod tim imenom 2. veljače 2006. godine.

Učiteljski fakultet

Dan Učiteljskog fakulteta

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas će imati svečano obilježavanje svog dana kao i Svjetskog dana učitelja. U sklopu svečanog programa održana je sjednica Fakultetskog vijeća na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Na svečanosti će biti predstavljen Dekanski kolegij fakulteta, te dodijeljene Dekanove nagrade studentima i zaposlenicima, uz prigodni kulturno-umjetnički program u izvedbi studenata Učiteljskog fakulteta.

Svečanosti proslave Dana fakulteta nazočit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predstavnici lokalnih vlasti te mnogi istaknuti djelatnici iz visokog obrazovanja, učiteljstva i odgojiteljstva te studenti, djelatnici i umirovljenici Učiteljskoga fakulteta.

O faksu iz prve ruke

Dvadesetjednogodišnja Bernarda Zrinski studira na 3. godini Učiteljskog fakulteta, na integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju, modul informatika. Za našu rubriku O mom faksu podijelila je s nama svoja iskustva i dojmove studiranja te želje i planove nakon diplome.

Studirati na Učiteljskom fakultetu

Na Učiteljskom fakultetu je lijepo studirati. Atmosfera je zaista ugodna, većina profesora je susretljiva, prijateljski su raspoloženi, uvijek voljni pomoći i usmjeriti svoje studente.

Kao i na svakom drugom fakultetu i na Učiteljskom je potrebno redovito učiti. Ne mogu reci da je lagan, niti da je težak. Uz redovito praćenje predavanja, kontinuirano učenje i vježbanje ništa nije nemoguće. Naravno, pretpostavljam da na Učiteljski fakultet idu osobe koje to zaista žele i koje imaju volje za to, vole djecu te takvima ne postoji nemoguća misija i prihvaćaju sve kao ostvarive ciljeve.

Izazovi i najteži kolegiji

Meni osobno, a i po onome što saznajem iz razgovora s kolegama, najveći izazov našeg faksa svakako je kolegij glazbene kulture. Uz note i teoriju moramo naučiti svirati jedan od tri ponuđena instrumenta – glasovir, klavijature ili gitaru. Učenje se odvija jako brzo i zahtijeva puno, puno vježbanja. Izdvajala sam velike količine vremena za uvježbavanje sviranja i pjevanja pjesmica.

Prednosti Učiteljskog fakulteta

Kao prednosti ovog faksa svakako bih istaknula ugodnu i zdravu radnu atmosferu, raznovrsne kolegije, stručne profsore, raznolik izbor izbornih kolegija, pohađanja tečajeva i druge mognućnosti koje se nude.

Smjerovi na Učiteljskom fakultetu

Na UF-u se mogu odabrati predškolski studij ili učiteljski studij. Unutar učiteljskog studija može se izabrati šest modula – engleski jezik, njemački jezik, hrvatski jezik, odgojne znanosti, likovna kultura i informatika.

Projekti i radionice

Tijekom studija redovito se provode mnogi projekti i radionice koje poboljšavanju naše kompetencije i sve nas više približavaju situacijama koje ćemo susretati svakodnevno kad se zaposlimo.

Osobni plan

Želje i planovi nakon studija

Nakon završetka fakulteta svakako bih voljela raditi u struci. Na kraju krajeva zato sam i odabrala taj fakultet, odnosno zanimanje. Nisam još sigurna bih li više voljela raditi kao nastavnica od 1. do 4. razreda ili kao nastavnik informatike u višim razredima.

Prijedlozi  i savjeti za brucoše

Nove studente ne bih pozivala, smatram da se oni sami moraju pozvati i odlučiti bez ičijih sugestija sa strane. Sami studenti znaju najbolje što ih zanima i koji posao žele, mogu i voljni su raditi. Učiteljsko zanimanje mnogi smatraju pozivom, samim time ne može svatko biti učitelj. No, studentima koji žele upisati UF mogu poručiti da će steći mnoga znanja i kompetencija i zavoljeti taj poziv prvi put kada stanu pred razred u ulozi učitelja.

Korisne informacije

web: www.ufzg.unizg.hr

Središnjica u Zagrebu

Savska cesta 77

Tel: 01/ 6327 300

Studentska služba

Voditeljica: dipl. oec. Ana Vištica Tomić

Tel: 01/ 6327 311

Radno vrijeme: pon – pet od 8:30 do 10 sati i od 12 do 13:30 sati

Odsjek u Čakovcu

Dr. Ante Starčevića 55

040/ 370 000

Studentska služba

Voditeljica: dipl. uč. Tamara Kancijan

Tel: 040/ 370 003

Radno vrijeme: pon – pet od 9 do 13 sati

Odsjek u Petrinji

Trg Matice hrvatske 12

044/ 551 311

Studentska služba

Voditelj: Dalibor Martinović

Tel: 044/ 551 313

Radno vrijeme: pon –pet od 10 do 13 sati

Komentari