Što predstavlja Badnjak?

Piše
Petra Haleš

Dec 24, 2020

Po gregorijanskom kalendaru, danas, 24. prosinca, je Badnjak, dan prije Božića kada kršćani i protestanti slave rođenje Isusa Krista.

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića u kršćanskom kalendaru, a po gregorijanskom kalendaru obilježava se svake godine na dan 24. prosinca.

1Badnjak je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnju večer. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce.  Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.

Po julijanskom kalendaru Badnji dan pada također 24. prosinca, međutim to je 6. siječnja po gregorijanskom kalendaru te ga toga dana slave u nekim pravoslavnim crkvama.

Na sam su se Badnji dan ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed, pospremile dom i pripremale nemrsnu hranu za večeru, budući da se na ovaj dan posti. Uglavnom se jela riba, često bakalar, pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine. Muškarci su pak hranili stoku koja je također trebala biti spokojna zbog božićnih svetkovina, a također su pripremali drva za ogrjev i nabavljali hranu koju bi domaćice potom pripravljale. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić.

Izvor: Wikipedija

Božićni običaji diljem svijeta

Komentari