Servisirajte sami svoj klima uređaj

Piše
Mateo Galić

Jun 14, 2020

Ljeto je u punom zamahu i već odavno ste trebali napraviti servis klima uređaja u vašem domu. Cijene servisa nisu baš male ali čemu plaćati nešto što možete uraditi sami.

Često korisnici klima uređaja smatraju kako im nije potrebno redovito servisiranje i čišćenje, što je velika zabluda.

Vaš klima uređaj je izložen različitim vanjskim utjecajima i promjenama vremena (prašina, dim, smog, razne atmosferske promjene) koje konstantno utječu na njegovu dužinu radnog vijeka i ispravan rad. Kako nam klima ne bi otkazala, kako se to obično dešava, baš onda kada nam je najpotrebnija, potrebito je periodično raditi servis kako bi otklonili potencijalne uzroke kvarova.

Glavni uzročnik niskog kvaliteta zraka u klimatiziranom prostoru je skoro nikakvo čišćenje ili izostanak bilo kakvog održavanja klima uređaja. Takav zrak može biti uzročnik mnogih zdravstvenih problema za koje niste niti bili svjesni da je izvor klima uređaj.

Najčešći problemi su alergije i respiratorne infekcije, a u najtežim slučajevima i bakterijske bolesti. Klima uređaj je idealno mjesto za skupljanje i nagomilavanje gljivica i plijesni. Prašina, garež od duhanskog dima, razne bakterije i grinje su domaćini u klima uređajima. Zrak koji udišete može biti uzrok nastanka alergija, a u dužem izlaganju, alergijske komplikacije do astme.

Klima uređaj treba detaljno očistiti svake godine i to prije ljetne sezone. Za ovaj posao možete pozvati servisera koji će vam to naplatiti minimalno 200 kn, a često i više.  Nemate razloga bilo što plaćati jer uz malo dobre volje to možete uraditi i sami.

Evo i kako:

  • Prije čišćenja obavezno ugasite klimu i isključite je iz struje.
  • Nakon toga skinite poklopac i vidjet ćete filtere kojima treba čišćenje. Preporučljivo je čistiti ih svaka tri mjeseca ukoliko klimu koristite cijele godine, a ako imate kućne ljubimce još češće.
  • Kada ste došli do filtera, odstranite sve eventualne veće objekte s njega i potom ga operite. Možete to uraditi samo s vodom, a možete joj i dodati sredstvo za dezinfekciju.
  • Kada ste ga detaljno oprali, filter ostavite da se osuši. Vodite računa da filter bude sasvim suh prije nego što ga vratite u klimu, a prije toga naravno operite i mrežicu. To možete uraditi mješavinom vode i običnog deterdženta.
  • Kada ste to uradili, vratite sve na svoje mjesto i – to je to.

Pogledajte kako to izgleda u praksi…

Komentari