Studenti traže nižu cijenu javnog prijevoza

Piše
Iva Bucić

Feb 15, 2017

Udruga studenata grada Zaprešića pokrenula je borbu za nižu cijenu javnog prijevoza. Naime, ZET mjesečnu studentsku kartu za Zaprešić naplaćuje 230 kuna, a ako se studenti i po Zagrebu žele voziti s pokazom, trebaju iskeširati još dodatnih 100 kuna.

Iako Zaprešić ima gotovo 15 puta kraću mrežu autobusnih i tramvajskih linija – u Zagrebu mreža se prostire na 1255 kilometara, a u Zaprešiću na 85,6 kilometara – ZET za lokalni pokaz naplaćuje dvostruko više. Doduše, od 230 kuna, studenti plaćaju 110, a Grad pokriva preostalih 120 kuna. No i ovako, studenti lokalni pokaz plaćaju 10 kuna više nego zagrebački. Iz Udruge studenata grada Zaprešića poručuju kako nema logike u ovoj ZET-ovoj računici, a uz to napominju kako se na temelju godišnjih troškova ZET-a može zaključiti da bi pokaz za Zaprešić trebao biti jeftiniji.

Godišnji troškovi ZET-ovog poslovanja za Zagreb iznose jednu milijardu i 210 milijuna kuna, a za Zaprešić 18 milijuna kuna. Po izračunu Udruge temeljenom na ovim pokazateljima i broju korisnika, studenti bi za zaprešićki pokaz trebali plaćati 50, umjesto dosadašnjim 110 kuna, napominju studenti koji su odlučili pokrenuti peticiju koju je do sada potpisalo nešto više od 150 ljudi.

Prema njihovim izračunima, studenti bi lokalni pokaz trebali plaćati 50, a Grad još 60 kuna subvencije. Studenti uz to ističu i da je kupovanje pokaza prema ZET + HŽ modelu neisplativa za studente koji žive izvan Zagreba, a nova polusatna karta od 4 kune vrijedi samo u prvoj zoni.

Peticiju za nižu cijenu javnog prijevoza potpiši ovom linku.

Komentari