Sve što trebate znati o svakom medu

Piše
Petra Haleš

Jan 03, 2021

Med je namirnica koja je nezaobilazna u našim kuhinjama, pogotovo u hladnije vrijeme kad se može pronaći u šalici toplog čaja, ukusnim medenjacima raznih vrsta i oblika ili pak s lukom kao lijek za grlo.

Donosimo vam listu sedam vrsta meda od kojih neke možda već i imate kod kuće.

Kestenov med

Kestenov med čest je gost u našim domaćinstvima. Kao što mu samo ime govori, kako bi ga napravile pčele obilaze drvo kestena. Ovaj med je crvenkaste boja i pomalo gorkog okusa, a poznat je po svojim brojnim ljekovitim svojstvima. Idealan je kod probavnih tegoba, a i dobar je za cirkulaciju.

Med od lavande

Kakav bi med od lavande mogao biti nego specifičnog i prepoznatljivog mirisa i okusa. Baš kao što je i lavanda toliko posebna biljka da ju ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, takav je i med od ove biljke. Idealan je za trudnice jer pomaže kod iskorištavanja željeza iz hrane, kod grčeva, a i dobar je za probavu. Za razliku od kestena, med od lavande je svjetlije žute boje.

Ružmarinov med

Na listi se našla još jedna mediteranska biljka. Riječ je o ružmarinu, odnosno medu od ružmarina. On je gotovo proziran i blagog je okusa. Dobar je za jačanje imuniteta, kod probavnih smetnji, ali i za smirenje.

Bagremov med

Bagremov med spada među najpoznatije vrste meda. Svi smo ga okusili barem jednom u životu, najčešće je nešto svjetlije boje, a ima pregršt kvaliteta. Pomaže kod nesanice, blagog je okusa, pomaže kod problema s krvožilnim sustavom, a dobar je i za smirenje.

Med od maslačka

Znate li da postoji i med od maslačka? Od biljke koja se može pronaći na brojnim livadama i travnjacima može se napraviti med koji je dobar za dišne putove, protiv kašlja, ali i kod probavnih smetnji.

Foto: Pixabay

Više na: wish.hr

Komentari