Ove tri stvari nemojte raditi za vrijeme potresa

Piše
Vedran Mikulić

Jan 11, 2021

Na temelju višegodišnjeg istraživanja o tome kako se ljudi ozljeđuju ili stradaju tijekom potresa, te na osnovu iskustava američkih i međunarodnih timova za traganje i spašavanje, tri su stvari koje ne biste trebali raditi u vrijeme potresa.

Nemojte trčati van

Za vrijeme potresa nemojte trčati van ili u druge prostorije. Prostor u blizini vanjskih zidova zgrade je opasan pa biste ga trebali izbjegavati. Prozori, fasade i arhitektonski detalji često su prvi dijelovi zgrade koji se urušavaju. Prema tome, ako ste za vrijeme potresa unutar stana, ostanite tu, a ako ste vani, ostanite vani. Uz to, ponekad potres može biti tako jak da može srušiti neke predmete. Kako oni ne bi pali na vas i ozlijedili vas, lezite prije nego što vas potres sruši.

Nemojte stajati na vratima

Ni u modernim kućama vrata nisu čvršća od bilo kojeg drugog dijela kuće, a vrata vas ne štite od mogućih ozljeda uzrokovanih padom ili predmeta koji se sruše tijekom potresa. Nemojte stajati na vratima u vrijeme potresa, sigurniji ste ispod stola.

Izbjegavajte “trokut života”

“Trokut života” uključuje tri savjeta: spustite se na zemlju, sakrijte se i držite se za nešto čvrsto. No, ti savjeti kao i neki slični njima potencijalno mogu biti opasni za život, piše University of Washington. Teorija “trokut života” temelji se na nekoliko pogrešnih pretpostavki, poput one da se zgrade tijekom potresa uvijek urušavaju i pri tome unište sav namještaj, što nije istina, piše n1info.

Foto: Pixabay

Komentari