Kad zaposleni studenti gube status uzdržavanog člana

Piše
Ana Leko

Dec 29, 2015

Studenti koji do kraja godine zarade više od 13000 kuna gube status uzdržavanog člana, a roditelj gubi pravo na 0,5 posto mjesečnog osobnog odbitka te mora prijaviti porez.

Uobičajena je praksa da poslodavci za povremene poslove koriste usluge rada studenata. Zapošljavanje studenata na redovnom školovanju obavlja se preko ovlaštenih posrednika, odnosno Studentskih servisa. Međutim, problem nastaje kad studenti sa zaradom većom od dozvoljenog iznosa tijekom godinu dana izgube status uzdržavanog člana. 

To je propis koji postoji već godinama, ali se limit mijenjao kroz godine – od 9 600, preko 11 000 za prošlu godinu do 13 000 kuna koliko je za 2015. godinu.

Kako prenosi Glas Slavonije u osječkom uredu Porezne uprave je opet velika gužva jer su pred vratima roditelji čija su djeca radila preko Studentskog servisa i zaradila više od spomenutog iznosa, a to je limit kojim se gubi status uzdržavanog člana obitelji.

Na portalu poslovni-info.eu saznali smo da se uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom smatraju fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom ne prelaze iznos peterostrukoga osnovnoga osobnog odbitka na godišnjoj razini, tj. ne prelaze 13 000 kuna godišnje.

Ako u tijeku kalendarske godine uzdržavani član – student ili učenik ostvari primitke u iznosu većem od 13 000 kuna godišnje, a roditelj je za njega u istom poreznom razdoblju koristio dio osobnog odbitka, tada je roditelj obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu. U podnesenoj godišnjoj poreznoj prijavi roditelj nema pravo za studenta i/ili učenika koristiti osobni odbitak. Međutim, ako je student i učenik ostvario primitke od kojih se prema čl. 5. Zakona o porezu na dohodak utvrđuje dohodak, tada on može podnijeti godišnju poreznu prijavu i koristiti osobni odbitak za sebe.

Ako student radi preko Studentskog servisa i zaradi više od dozvoljenog limita, roditelj gubi pravo na 0,5 posto mjesečnog osobnog odbitka koji je poslodavac računao prilikom isplate plaće roditelja. Rok za prijavu poreza je osam dana od primitka obavijesti.

Iz Porezne uprave neslužbeno objašnjavaju da se prekoračenjem limita gubi pravo na osobni odbitak za cijelu godinu, a ne eventualno samo za mjesece u kojima je student, odnosno bilo koji drugi uzdržavani član obitelji radio.

U osječkom Studentskom centru, odnosno Studentskom servisu, upozoravaju kako je ta informacija jasno istaknuta u svim obavijestima koje daju studentima, pa tako i u letcima koji su studentima cijelo vrijeme na raspolaganju. No limit na koji je većina obratila pozornost je onaj od 50 000 kuna. Naime, student koji prijeđu iznos od 50 000 kuna (bruto) tada postaje – porezni obveznik.

Izvori: Glas Slavonije, poslovni-info.eu

Komentari