Svjetski dan borbe protiv suše

Piše
Vedran Mikulić

Jun 17, 2019

Prije 23 godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda 17. lipanj je proglašen kao kao Svjetski dan borbe protiv erozije i suše.

Svjetski dan borbe protiv erozije i suše se obilježava kako bi se ukazalo na potrebu za održivim upravljanjem zemljištem kao načinom za poboljšanje ekonomskog statusa, formiranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja zajednice.

Putem različitih edukacija i načina promocije ovog značajnog datuma mnoge države svijeta su na ovaj dan usmjerene na podizanje svijesti o problemu erozije i suše, ali i načinima udruživanja na internacionalnoj razini kako bi se ostvario zajednički cilj u borbi protiv ovih problema koji obuhvaća sve regije svijeta.

Na ovaj dan usmjerene su aktivnosti u cilju promocije i održivog upravljanja zemljištem kao jedan od temeljnih načina za očuvanje biološke raznolikosti, proizvodnju i korištenje bioloških resursa utemeljeno na znanju i načelima održivog korištenja dobara i usluga u svim sektorima gospodarstva.

Kao jedna od brojnih posljedica erozije i suše zemljišta je prijetnja sigurnosti ljudske zajednice, što utječe na nedostatak osnovnih sredstava za život kao što su hrana, voda, izvor prihoda. Također klimatske promjene vrše sve veći pritisak na tlo.

Nažalost uslijed problema erozije i suše zemljišta dolazi do sve većeg broja migracija stanovništva u područjima koja su zahvaćena ovim problemom, uslijed nepovoljnih uvjeta za život, procjenjuje se kako će do 2050. godine 200 milijuna ljudi migrirati uslijed ekološki nepovoljnih životnih uvjeta.

Komentari