Svjetski dan slobode medija

Piše
Petra Haleš

svibnja 03, 2019

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Središnje obilježavanje 26. svjetskog dana slobode medija održava se u Addis Abebi u Etiopiji, a tema ovogodišnje proslave je „Mediji za demokraciju: novinarstvo i izbori u doba širenja lažnih vijesti“.

Ovogodišnji fokus posebno je stavljen na izazove koji stoje pred medijima u izbornim procesima kao i njihovom utjecaju na procese pomirbe. Poštivanje slobode medija jedno je od najvažnijih demokratskih načela koje posebno dolazi do izražaja pred izbore kad mediji moraju osigurati neovisno i nepristrano izvještavanje zalažući se borbu protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija.

Ovogodišnju nagradu UNESCO-a  za promicanje slobode medija „Guillermo Cano“, dobili su Reutersovi reporteri Wa Lone i Kyaw Soe Oo koji su zbog izvještavanja o kršenjima ljudskih prava naroda Rohindža u Mjanmaru osuđeni na zatvorsku kaznu.

Komentari