Posljednji na prijamnom, prvi u generaciji

Piše
Daria Bićanić

Jul 23, 2015

Fitnes je specifičan po tome što ti vraća onoliko koliko uložiš u sebe. Upravo taj razlog naveo je Jozu Grgića, diplomiranog kineziologa, da svoje obrazovanje usmjeri prema fitnesu. Njegova studentska priča dovela ga je do toga da je među prvima u generaciji diplomirao, a danas radi kao predavač i ispitivač na Fitnes učilištu.

IMG_1032Jozo Grgić, magistar kineziologije, jedan je od zaposlenika Fitnes učilišta. Mladi diplomirani kineziolog uglavnom je zadužen za pisanje stručnih članaka, a također radi i kao predavač te ispitivač na učilištu.

Fitnes učilište prvo je privatno učilište koje nudi programe formalnog obrazovanja iz područja fitnesa. Učilište je mlada obrazovna ustanova koja obrazuje buduće instruktore u fitnesu.

Od Grgića smo doznali koji su razlozi njegovog upisa na Kineziološki fakultet (KIF) i koliko je studij opravdao njegova očekivanja te što bi preporučio budućim studentima kineziologije.

Nedavno si diplomirao na KIF-u? Koliko je fakultet ostvario tvoja očekivanja koja si imao pri upisu?

Teško pitanje, u nekim segmentima mi je i nadmašio očekivanja, a u nekima me razočarao. Ali, moram naglasiti da je bilo puno više pozitivnih stvari koje su na kraju nadmašile one negativne. Sve u svemu, da mogu ponovno birati, opet bih upisao Kineziološli fakultet, mislim da to dovoljno govori.

Tvoj razlog upisa KIF-a? Postoji li kolegij u pet godina koliko si studirao s kojim si najviše zadovoljan ili koji te potaknuo, tj. usmjerio na ovo što danas radiš?

Još u srednjoj školi počeo sam se zanimati za fitnes, tako da je upis KIF-a bio jedina opcija koja mi je pružala obrazovanje u tom smjeru. A kolegij koji me najviše impresionirao je Teorija treninga zbog širine znanja koju pruža.

Što bi savjetovao budućim studentima KIF-a? Što mogu očekivati od fakulteta?

Moja priča vezana za KIF malo je specifična. Naime, ja sam na prijamnom ispitu bio 250., tj. zadnji koji je primljen, a diplomirao sam među prvima u generaciji. To je samo pokazatelj da se naporan rad uvijek isplati. I to bih poručio budućim studentima, da daju sve od sebe i to će im se sigurno vratiti.

Mnogi upišu KIF jer smatraju da je rad fakulteta usmjeren prema vrhunskom sportu, ali to ipak nije tako. Važno je shvatiti da je primarna svrha KIF-a obrazovanje budućih profesora tjelesnog, odnosno produkcija budućih profesora za rad u edukaciji.

Rad u sportu, fitnesu ili kineziterapiji sporedna je kompetencija koja se stječe na zadnje dvije godine studija. Iz tog razloga veliki broj studenata na prvoj godini gubi motivaciju i odustaje od studija. Tako da bih brucošima poručio da moraju shvatiti svrhu obrazovne ustanove koju upisuju, za sve drugo moraju sami odvojiti vrijeme i usavršavati se.

Jozo je po završetku fakulteta počeo raditi na spomenutom Učilištu kao predavač i ispitivač, a isto tako je i zadužen za pisanje stručnih članaka.

Kroz fitnes si pronašao jedan dio sebe. Postoji li neka posebna ljubav prema fitnesu ili je to snažna motivacija i volja za svakodnevnim radom na sebi?

Rekao bih da je to volja za radom na sebi. Fitnes je specifičan po tome što ti vraća onoliko koliko uložiš i to je nešto što me najviše privuklo.

Koliko si zadovoljan poslom koji sada radiš i možeš li ukratko opisati svoje radno mjesto?

Prezadovoljan sam. Radim na Fitnes učilištu, jednoj mladoj obrazovnoj ustanovi koja  obučava buduće instruktore u fitnesu. Ono što je najbitnije, uživam u poslu koji radim tako da ga ne doživljavam kao posao. Ja sam uglavnom zadužen za pisanje stručnih članaka, također radim i kao predavač i ispitivač na učilištu, iako taj posao obuhvaća puno više od toga. Osim rada na Učilištu, radim i kao osobni trener, što je također posao koji me usrećuje.

Današnji svijet zatrpan je svakodnevno novim informacijama o vježbanju i prehrani. Koji su to stručnjaci i znanstvenici kojima najviše vjeruješ i čije savjete smatraš vjerodostojnima?

Nažalost, većina mainstream “stručnjaka” daje totalno krive savjete. Prvi koji mi pada na pamet je dr. Oz. Neke od preporuka koje daje ne da nisu primjenjive prosječnoj osobi, nego su skroz pogrešne. Iz tog razloga uvijek trebamo s oprezom prihvaćati savjete.

Nedavno sam napisao članak o 10 top autora koje bih preporučio da svi prate. Pa koga zanima može ga pročitati ovdje

Najdraži dio tvog posla?

Svakodnevno učenje.

Rečenica ili savjet kojima bi motivirao nekoga na tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu?

Motivacija treba doći iznutra. Nisam pobornik nekakvih motivacijskih rečenica. Ako je osoba motivirana i želi raditi na sebi, to će i učinitiOni koji nisu, motivacijske rečenice im neće pomoći.

Nezaobilazna namirnica tvog dnevnog menija?

Povrće, i to zbog svih zdravstvenih dobrobiti koje pruža.

Studenti su često financijski ograničeni pa kao razlog nevježbanja i loše prehrane navode upravo financijske mogućnosti.

Kakav trening bi preporučio studentima uzevši u obzir njihove akademske obveze i skroman studentski budžet?

Mislim da trening nije toliko ograničen budžetom. Teretane, pogotovo u Zagrebu, veoma su dostupne i pristupačne. Četiri treninga tjedno po sat vremena sasvim je dovoljno za odlične rezultate, a vremenski nije toliko zahtjevno, tako da nema izgovora!

Po tvom stručnom znanju, koliki vremenski period je potreban za vidljive rezultate fizičkog izgleda i sastava tijela?

Senzacionalistički naslovi članaka služe samo privlačenju pozornosti, prodaji časopisa ili povećanju aktivnosti na web stranici. Brz gubitak kilograma je moguć, ali veći problem je ono što se događa poslije, a to je takozvani “body fat overshoot”. Drugim riječima, to je povratak kilograma i masnog tkiva i preko one točke od koje smo krenuli.

Trebamo shvatiti da višak kilograma nije došao preko noći i da neće nestati preko noći, potrebno je vrijeme. Gubitak od 0.5 do 1 kilograma tjedno dobar je cilj koji si možemo postaviti. Dakle, za 10 kilograma viška, potrebno je 10 tjedana ili čak i više. Možda zvuči puno, ali dugotrajno je taj gubitak održiv, za razliku od gubitka 10 kilograma u 20 dana.

Tvoj savjet o prehrani?

Glavni savjet koji bih preporučio je da je umjerenost ključ. Važno je biti fleksibilan s prehranom i omogućiti uživanje u hrani uz zadržavanje dobrog tjelesnog izgleda. Ekstremi u prehrani nisu dobri, s vremenom vode jedino do lošeg odnosa s hranom i do perioda nekontroliranog prejedanja.

Oni koji su ograničeni budžetom, a žele paziti na pravilnu prehranu, mogu pročitati članak Joze Grgića koji govori o kvalitetnoj prehrani za manje od 200 kuna tjedno – Fitness prehrana za manje od 200 kuna tjedno?.

Fitnes učilište i grad Zagreb 18. i 19. rujna domaćini su kongresa pod nazivom “Exercise is medicine”. Glavni cilj kongresa je ujedinjenje fitnes stručnjaka s liječnicima i medicinom. Kao predavači, dolaze ugledni stručnjaci iz Europe. Ovom prilikom Grgić i Učilište potiču sve zainteresirane da posjete kongres.

Svi studenti i ostali zainteresirani za područje fitnesa, u rujnu mogu posjetiti Fitnes učilište koje organizira Dane otvorenih vrata.

Isto tako, svi željni daljnjeg usavršavanja, mogu se pridružiti Fitnes Indexu, dvodnevnom tečaju za provođenje dijagnostičkih postupaka.

Svi navedeni događaji bit će popraćeni i na portalu x-ica.com stoga pratite i dalje rad Fitnes učilišta jer nastavak slijedi.

Foto: Fitness Factory – osobni treneri (fb)

Komentari