Low-budget putovanja

Piše
Kristina Josić

Aug 02, 2015

Putovati se može jako jeftino, ali uz neke izmjene u percepciji putovanja. Potrebna su golema odricanja, hrabrost, snalažljivost, informiranost i u konačnici snažna volja za sve to!

Najveći troškovi svode se na prijevoz, smještaj i hranu, no neke od njih možemo eliminirati. Putovati se može i besplatno odlučimo li se za autostopiranje ili bicikliranje/hodanje. Jedno je za one koji nemaju mnogo vremena i žele stići od točke A do točke B brzinom kojom bi stigli i uobičajenim prijevoznim sredstvima, a drugo za one koji imaju vremena na pretek i žele istražiti nova mjesta detaljno i doći u direktan kontakt s mjestom i ljudima. Više iskustva imam u autostopiranju pa ću se usredotočiti na taj tip prijevoza.

Za početak, potrebno je istražiti kako najlakše izaći iz grada, koje točke dotaći na putu za određeno mjesto, gdje uopće čekati sljedeći auto i kome ulaziti u vozilo. Informacije o autostopiranju možete pronaći na hitchwikiju, na kojem uvijek potražim savjete prije polaska na put i dizanja palca.

Druga točka smanjenja troškova odnosi se na smještaj. Za to postoji nekoliko stranica ili, bolje reći, online društava, a to su couchsurfing i warmshowers. Oba online društva tvori zajednica ljudi koji se međusobno ugošćuju diljem svijeta, i to besplatno! To funkcionira tako da otvorite svoj profil, povežete se s nekim u državi koju planirate posjetiti i provjerite s njima mogu li vas na određeni broj dana primiti k sebi i pokazati vam nešto iz perspektive lokalca. Društvu vraćate uslugu tako što ćete i vi u svoj dom ugostiti nekog drugog. Napomene uvijek postoje, ali morate znate da ne dolazite u hotel s pet zvijezdica, već je moguće da ćete spavati u nečijem dnevnom boravku na sofi ili čak u vlastitoj vreći za spavanje. No to se sve dogovori prije nego što se na put uputite! Uvijek se možete odlučiti i za kampiranje.

Treća točka uštede odnosi se na hranu. U našem jeziku još uvijek ne postoji neki uvriježeni naziv za ovu aktivnost, dok je na engleskom znana kao Dumpster-diving ili Skipping. Odnosi se na uzimanje hrane iz kanti i kontejnera u sklopu velikih supermarketa, a bogatije zemlje (u kojima je i hrana daleko skuplja) češće će bacati i sasvim kvalitetnu, jestivu hranu – gdje će je onda mladi putnici, aktivisti ili oni koji su na to primorani iz drugih razloga, pokupiti.

Ako sve navedeno uzmete u obzir, troškovi se svode na ulaznice za neka kulturna događanja i izlaske. Sve ostalo je pokriveno. Naravno, ukoliko vam taj koncept putovanja predstavlja užitak.

Mnogo je načina za uštede na putovanjima, ako smo spremni nečega se odreći. U svakom slučaju, ono što je očito jest da putovati možemo s jako malo novca, ponekad i manje no što nam je potrebno kod kuće!

Još neke putne savjete možete potražiti na stranicama Putoholičara.

Foto: fdecomite, Flickr

Komentari