Tri knjige koje ćete pročitati u jednome dahu!

Piše
Vanja Točaković

Jun 10, 2016

Ljeto se bliži i tako jedan od najslađih hobija ponovno postaje aktualan – čitanje na plaži! Zato, donosimo vam tri knjige koje ovoga ljeta morate pročitati jer čitatelja naprosto ostavljaju bez daha!

Među mnoštvom dobre literature izdvojili smo tri knjige koje obavezno morate pročitati ukoliko volite zabavno, ali i edukativno štivo.

Bekim Sejranović: Tvoj sin Huckleberry Finn

Ove se zime pojavila nova knjiga Bekima Sejranovića, norveško-postjugoslavenskog pisca, zanimljive i fascinantne biografije gotovo kao što je i objavljeni roman o životu na rijeci, plovidbi, alasima-ribarima, proljeću, jeseni, kao i zimi uz maglovita prohladna jutra. Teško je odvojiti pripovijedačko od autobiografskog, kao i ispreplitanje života i književnosti, literalnu avanturu kao i potragu za samim sobom.

Pitko, uzbudljivo, iskreno, beskompromisno, mudro – tek su neki od epiteta koje zaslužuju i roman i pisac, rođen u Brčkom gdje je završio sedam razreda osnovne škole te se nadalje školovao u pomorskoj školi u Rijeci dok ga je život, brz, opasan i neizvjestan – kao i rijeka – odveo u skandinavska prostranstva. Bekim sada živi u staroj, drvenoj kući pored Zagreba, a do sada je objavio zbirku kratkih priča Fasung, roman Nigdje niotkuda za kojeg je dobio nagradu Meša Selimović, zatim romane Ljepši kraj i Sandale te najnoviji roman Tvoj sin Huckleberry Finn.

„Nije Mississipi, nego su Sava i Dunav, Huckleberry Finn nije s juga Amerike nego Bosanac, i nije mlad, nema 12 nego 40 godina“, kratko opisuje Sejranović svoj novi roman.

I ljubavna priča i priča o odrastanju i sazrijevanju te o potrazi za ljubavi vlastitog oca i samoga sebe… Sve su to preporuke za ovaj roman kojeg ćete pročitati u 2-3 dana, a onda još dugo o njemu razmišljati.

knjige

Ivan Jozić: Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih

Prvijenac Josipa Jozića, mladog hrvatskog pisca, predstavljen je prošli mjesec u VIP clubu  u izdanju Frakture i s promocijom koja je izazvala pozornost hrvatske čitalačke i mlađe publike koja u Zagrebu ipak postoji.

Dvadeset je priča o ljudima koji traže, sjećaju se, gube ili pronalaze svevremensku beskrajnu ili ponekad običnu, vulgarnu, konzumersku ili trivijalnu ljubav. Osim tog fenomena ili emocije – interesantniji su ljudi, pa stoga priče gutate, razmišljate, ljutite se ili vrištite, a to i je cilj dobrog pripovjedača ili literature općenito – isprovocirati vašu reakciju! Ispod mačizma i/ili samoironije krije se zapravo ranjivost i gotovo očajnička potreba za ljubavlju što vam sigurno obećava jedno – nakon ove knjige nećete ostati ravnodušni!

knjige

Elena Ferrante: Dani zaborava

Elena Ferrante, pseudonim je talijanskog pisca knjige koju smo pročitali tijekom jednog poslijepodneva i večeri. Nije nam izlazila iz ruku niti iz glave, a ostavila nas je razmišljajući tijekom idućih nekoliko dana. Ovako interesantno i intrigirajuće, ali i uznemiravajuće štivo u talijanskoj je književnoj današnjici veliko pitanje, prijepor i zagonetka! Tko stoji iza pseudonima, kome je uspjelo ovako genijalno prenijeti žensku psihu i emocije u banalan životni problem – ljubav je utihnula, nestala…obitelj je u raspadu! Imamo li pravo u takvim trenucima izgubiti se, pobjesniti, raniti druge – odgovor leži u svakome od nas! Kako se nositi s egoizmom i individualnošću partnera za kojeg smo mislili da ga poznajemo, i kojem smo poklonili svoje povjerenje, svu brižnost ovoga svijeta, emocije i ljubav?! Što je sigurno ili garantirano u partnerskom i/ili roditeljskom odnosu? Naše granice, emocije, zablude…

Tekst je motivirajući, a pouka je jasna – svaki čovjek ili žena moraju do tog odgovora doći sami!

knjige

Komentari