Vijeće studenata VIVŠ RH iznenađeno postupcima rektora Borasa

Piše
Ana Leko

Apr 19, 2016

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH ostalo je nemalo iznenađeno napisima u medijima da rektor Boras želi ukinuti Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Neočekivani postupak rektora Borasa iznenadio je mnoge, a Maru Alavanji, voditelju Odnosa s javnošću Vijeća studenata VIVŠ RH, od jutra telefon ne prestaje zvoniti. Maro Alavanja nam je u razgovoru objasnio kako ovaj potez može imati drastičnu posljedicu, rušenje HKO-a na kojem se radi od 2006. godine i koji ne podrazumijeva samo izjednačavanje titula nego i mnoge druge stavke obrazovanja.

Jučer se u medijima pojavila vijest da je rektor prof. dr. sc. Damir Boras, zastupajući Sveučilište u Zagrebu, poslao Ustavnom sudu prijedlog pokretanja postupka ocjene ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru prije skoro tri mjeseca. Nadalje, piše srednja.hr, Boras u svom istupu navodi kako se sveučilišni studiji ne mogu izjednačavati sa stručnim studijima.

Rektor Boras je Ustavnom sudu napisao da je Zakon suprotan Ustavnim odredbama te zatražio da se pokrene postupak koji bi vodio ukidanju istoga. Na sjednici Rektorskog zbora prije dva mjeseca, rektor je rekao da je Sveučilište u Zagrebu imalo primjedbe na odnos HKO-a prema nekim razinama obrazovanja pa su sveučilišni i veleučilišni studiji stavljeni pod istu kategoriju zbog čega je Sveučilište podnijelo ustavnu tužbu, piše srednja.hr.

Borba studenata za izjednačavanja statusa titula sveučilišnih i stručnih studija traje već gotovo godinu dana. Inicijativu Hrvatski studenti traže jednaka prava kao kolege iz Europske unije pokrenulo je Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH, o čemu možete pročitati u našem intervjuu s Karlom Kolesarom.

Nakon te inicijative postignut je dogovor između tadašnjeg ministra Mornara i vodstva Vijeća studenata i Hrvatskog studentskog zbora gdje se ministarstvo obavezalo uključiti izmjene Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te Zakona o akademskim i stručnim nazivima.

Danas se Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH izjasnilo kratkom reakcijom na postupke rektora Borasa:

Vezano za još neprovjerene informacije o podnošenju Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru od strane Rektorskog zbora, Predsjedništvo Vijeća studenata VIVŠ RH smatra da o istome nema dovoljno podataka te se stoga ne može u potpunosti očitovati.

Nadalje, ako bi bila točna informacija da je navedeni Zahtjev podnio Rektorski zbor, Predsjedništvo Vijeća studenata VIVS RH smatra da očitovanje o istome nije isključivo na razini Vijeća studenata, već primarno na razini Vijeća veleučilišta i visokih škola RH.

Trenutno se na Sveučilištu u Zagrebu održava sjednica Senata i nismo uspjeli primiti nikakve informacije od Rektorata, ali čim bude novosti svakako ćemo izvještavati o tome.

Komentari