Na današnji dan umrla je “Švedska sfinga”, Greta Garbo

Piše
Prika Vican

Apr 16, 2016

16. travnja 1990. godine, u New Yorku, umrla je švedska glumica Greta Lovisa Gustafsson, Greta Garbo.

Greta Garbo rođena je 18. rujna 1905. godine u Stockholmu, Švedska.

Visoka i vitka, prekrasnog lica idealna je bila za uloge tajanstvenih, fatalnih žena, zavodnica. Prvi put pojavljuje se u filmu Lutajući vitez 1921. godine.

greta-garbo-398405_1280

Jedna je  od prvih europskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. U usponu svoje blistave glumačke karijere nanizala je uloge u filmovima: Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand Hotel i Dama s kamelijama.

1939. godine snimila je satiričku komediju Ninočka, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oscara.

U skladu s ulogama bio je i njezin privatni život. Nekomunikativnu i vrlo tajanstvenu nazivali su je “švedskom sfingom” i “misterioznom strankinjom”. Tako su i njene ljubavne veze bile uglavnom predmetom nagađanja.

Nakon neuspjeha filma Žena s dva lica 1941. godine Greta Garbo zauvijek se povukla s filma nakon čega se osjećala depresivno i sve češće se odavala boci. Šefovima je predložila jedan od najsmionijih planova u cijelom II. svjetskom ratu. Odlučila je žrtvovati se i svojim rukama, otrovnom iglom iz šešira, ubiti Adolfa Hitlera. Britanskim obavještajcima navela je činjenicu da joj je sam Hitler prije izbijanja rata pisao više puta i pozivao je da dođe u Njemačku. Ovaj samoubilači plan nije naišao na odobravanje nadređenih ali za svaku pohvalu je hrabrost i odlučnost ove glumice.

greta-garbo-396886_1280

1953. godine nagrađena je specijalnim Oscarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji, međutim, nije osobno primila.

Umrla je 16. travnja 1990. godine u New Yorku, u 85. godini života.

Komentari