Za prepisivanje u zatvor?

Piše
Mateo Galić

Jun 10, 2016

Studenti koji budu varali u tijeku polaganja ispita na fakultetima u Kini mogli bi zbog toga otići u zatvor i do sedam godina.

Vlada u Pekingu odlučila je riješiti sve veći problem varanja na prijemnim ispitima. Pooštrene su kazne za prepisivanje prilikom upisa na fakultete na kojima vlada velika konkurencija.

1

Državni organi vjeruju kako je moguće prijetnjom oštrijim kaznama osigurati pravednost polaganja ispita, što se smatra važnim dijelom društvene pravde u kineskom društvu.

Svi koji budu varali na polaganju prijemnog ispita prema amandmanima krivičnog zakona mogli bi biti osuđeni na kaznu zatvora u maksimalnom trajanju od sedam godina, a pored toga moglo bi im biti zabranjeno polaganje drugih ispita na državnim obrazovnim institucijama u trajanju od tri godine.

2

Na prijemne ispite za fakultete interes je preko milijun učenika, a broj mjesta na fakultetima je ograničen. Koliko su ozbiljno shvatili ovaj problem govori i podatak da kineske vlasti čak i dronom nadgledaju polaganje prijemnog ispita za upis na fakultet.

Komentari