Zašto je kokos sve popularnija namirnica

Piše
Petra Haleš

Apr 26, 2019

Kokos koji se nekada smatrao egzotičnom namirnicom, danas nam postaje sve bliži i dostupniji zahvaljujući popularnosti koja mu nezaustavljivo raste.

Osim što ga reklamiraju slavni chefovi, sve češće ga koriste i gastroblogeri te svi oni koji izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla.

Kokos obiluje mineralima, osobito magnezijem i vlaknima, ali je siromašan vitaminima.

U trgovinama zdrave hrane, ali i u kvartnim dućanima, sve se više pronalaze, osim kokosova brašna i ostali proizvodi, poput u zadnje vrijeme popularne kokosove vode, vrhnja, masti ili mlijeka.

Bogato vlaknima, ali i kalorijama

Kokosovo mlijeko najčešće služi kao zamjena za kravlje, a koristi se i za pripremu slastica, smoothieja, umaka i mesnih jela zahvaljujući mirisnoj aromi.

Ne sadrži laktozu, te je dobra alternativa kravljem za osobe s intolerancijom.
Zbog velike količine vlakana, kokosovo mlijeko produljuje osjećaj sitosti, ali budući da je bogato kalorijama, nutricionisti preporučuju da ga se umjereno konzumira.

U trgovinama se najčešće prodaje razrijeđeno kokosovo mlijeko pa kalorijska vrijednost može varirati od proizvoda do proizvoda.

coconut-2675546_1280

U prošlosti su kokosovo mlijeko, baš kao i kokosova mast bili na udaru nutricionista radi svojeg sastava jer obiluju zasićenim masnim kiselinama uz koje se povezuju bolesti srca i krvnih žila.

No novija istraživanja pokazuju kako masne kiseline srednjeg lanca, kakve nalazimo u kokosu, nisu štetne za organizam.
Ne skladište se u masnom tkivu i ne opterećuju gušteraču, a organizam ih troši kao pogonsko gorivo. Bez obzira na dobrobiti na organizam, kokosovo mlijeko može postati neprijatelj organizma.

BPA ili bisfenol A se koristi kao zaštitna presvlaka u konzervama i limenkama, osobito kod hrane koja je kisela, masna ili slana, kao što su umak od rajčice, kokosovo mlijeko ili juhe.

U jednom od istraživanja taj je spoj pronađen u urinu 93 posto odraslih ispitanika, a uznemirujuće je što visoke količine u organizmu trudnica mogu naštetiti bebi.

Bisfenol A se uglavnom proizvodi za dobivanje plastike, a u prošlosti se koristio kao fungicid. Dokazano ima estrogena svojstva, a u nekim državama razni proizvodi sa sadržajem te tvari su više puta povučeni s polica. Bisfenol A uzrokuje poremećaje endokrinog sustava jer oponaša hormone tijela, a štetni utjecaj je najveći na najmlađim osobama. Bisfenol A povezan je i s bolestima srca, dijabetesom te visokim razinama određenih enzima jetre. Također, povećava rizik od raka dojke i prostate.

Više na: wish.hr

Komentari