Završena javna rasprava, budućnost HKO-a neizvjesna

Piše
Ana Leko

Apr 07, 2017

Do danas je trajala javna rasprava o prijedlozima i dopunama Zakona o HKO-u. Bila je to najkomentiranija javna rasprava ikad, a na jučerašnjoj pressici u prostorima Sindikalnog doma govorilo se o Perspektivama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Jučer je održana konferencija za medije na temu Perspektive Hrvatskog kvalifikacijskog okvira na kojoj su sudjelovali Lucija Barjašić Špiler iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Mislav Balković iz Udruge poslodavaca u obrazovanju, Vlatko Cvrtila iz Vijeća veleučilišta i visokih škola, Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

U trenutnom prijedlogu Zakona o HKO-u postoje dva rješenja. Rješenje koje je ponudila radna skupina za izmjene i dopune zakona, koja je radila u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja, i rješenje Rektorskog zbora Republike Hrvatske, takozvano alternativno riješenje, rekla je Lucija Barjašić Špiler.

Alternativni prijedlog, prema riječima gospođe Barjašić Špiler, dovodi do ugrožavanja položaja 55 000 studenata uključenih u sveučilišne i stručne studije. On ugrožava njihovu budućnost i položaj na tržištu rada. Također, taj prijedlog ugrožava i 100 000 osoba koje su završile stručne studije i koje se u ovom trenutku nalaze na tržištu rada. Alternativni prijedlog dovodi u pitanje priznavanje kvalifikacija na jednoj međunarodnoj razini. On teško diskriminira studente stručnih studija i zapravo narušava policentrični razvoj RH. Ovakav prijedlog je prijedlog za ukidanje sustava binarnog obrazovanja u RH.

HKO je komplicirani instrument kojim Hrvatska regulira svoje kvalifikacije i uspoređuje ih s europskima. U javnoj raspravi zapravo ima priličan broj komentara koji idu u tom smjeru da objasne zašto je Hrvatskoj u interesu da ne ide s prijedlozima koji bi degradirali razine kvalifikacija stručnih studija, istaknuo je Mislav Balković i dodao da je Hrvatska silne novce uložila kako bi u malim mjestima izgradila veleučilišta da bi zadržala kadar i ljude u Hrvatskoj. Takvi studiji postaju neatraktivni, i to postaje loše zbog gubitka radnih mjesta.

Sveučilište i dalje diskriminira 55 tisuća studenata

Od mišljenja Ustavnog suda prošlo je nešto manje od godinu dana, a u tom je mišljenju iskazano da se, zbog nejasnoća o Zakonu o HKO-u, može dogoditi ugrožavanje autonomije.

Pokušavali smo objasniti da HKO nije izmišljotina Hrvatske nego je povezan s europskim instrumentima i da je HKO između ostalog bitan instrument za povezivanje područja obrazovanja i područja rada. To je nešto što je u središtu svih obrazovnih i razvojnih strategija EU, naglasio je prof. Cvrtila.

Za provedbu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nadležna su tri ministarstva – Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo rada i Ministarstvo regionalnog razvoja.

Savezu samostalnih sindikata je jako stalo da konačno počnemo rješavati probleme strukturalne nezaposlenosti i nedovoljnog broja visoko stručno obrazovanih kadrova u Hrvatskoj, rekla je gospođa Miličević Pezelj.

Za kraj pressice predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Karlo Kolesar naglasio je da se u ovom slučaju radi 55 000 studenata koji studiraju na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama od kojih su dvije trećina javna odnosno državna visoka učilišta.

Trenutno je premašen broj od 1000 komentara na javnoj raspravi i ovo je svakako jedna od najkomentiranijih javnih rasprava u povijesti javnih rasprava. Upravo 90% tih komentara ostavili su studenti koji apeliraju da im se ne spusti razina, da ih se ne degradira i da ih se ne uspoređuje ni s kim drugim u nekakvom negativnom kontekstu, naglasio je Kolesar i dodao da se, nažalost, ovim alternativnim prijedlogom Zakona o HKO-u i cijelom inicijativom koju je pokrenulo Sveučilište upravo to i radi.

Osim toga, Kolesar je izrazio žaljenje što se zadnjih dana događaju velike podjele među studentima i studentskom populacijom i da se nada da, kada se završi priča s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, to neće imati nekakve drugačije posljedice za cijelo društvo.

Na samom kraju, Karlo Kolesar je istaknuo da je cilj svake bivše, sadašnje ili buduće vlade popraviti demografsku sliku Hrvatske, a sudeći prema komentarima na javnoj raspravi, ako se provede alternativni prijedlog Zakona o HKO-u mnogi će mladi zaista otići iz Hrvatske.

Cijelu press konferenciju možete pogledati ovdje.

Vijeće studenata VIVŠ RH iznenađeno postupcima rektora Borasa

Komentari