Znate li što je hrkljuš?

Piše
Mateo Galić

Jul 08, 2016

Oni stariji sigurno znaju što je hrkljuš, otkud potječe i kako se igra. Za one mlađe donosimo vam priču o ovoj vrlo interesantnoj i zabavnoj igri.

Hrkljuš je za potrebe TV-a, izmišljen “sport” – “narodna bosanska igra” nastala krajem osamdesetih godina 20. stoljeća, kao proizvod mašte tvoraca popularne sarajevske humorističke TV serije “Top lista nadrealista”. U jednoj od epizoda hrkljuš je bio u “izravnom  prijenosu”.

Natjecatelji se rasporede u krug, raskoračivši se u stranu. Potom igrač koji vodi igru u krug ubacuje nešto nalik na krpnenu loptu nasumice jednom od sudionika. Započinje dobacivanje. Kome lopta ispadne iz ruku, napušta krug, udara se šakom u čelo i viče “Do mene, do mene!“. Kad igrač koji vodi igru vikne “Hrkljuš!“, pobjednik je onaj kod koga se u tom trenutku lopta nalazi.

Hrkljuš je svaki sudionik koji je ispao iz igre. Za njega je to ponižavajući čin, a igra se odvija sve dok svi sudionici osim zadnjeg ne postanu hrkljuši. Pobjednik je onaj natjecatelj kojemu lopta nije u tome ciklusu ispala iz ruku.

Ovaj “sport” je karikatura derviškog obreda u kojem nožem naprave rez na čelu, povežu ga vrpcom na kojoj stoji neki redak iz Kurana, a zatim se udaraju po rani čime pojačavaju krvarenje.

Već sutradan po objavljivanju epizode, ova riječ je ušla u sve žargone. Ona podrazumijeva:

  • tvrdoglavo ustrajanje na promašenome putu
  • sudjelovanje u situaciji čija su pravila nebulozna i promjenljiva
  • drugo ime za neki pučki šport ili obred
  • smiješno pridržavanje nekih tradicionalnih pravila

Izvor: Wikipedija

Komentari