PROBIONline webinar – Prehrana sportaša s invaliditetom

Piše
Petra Haleš

Nov 05, 2020

Udruge studenta Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta – PROBION je s obzirom na globalnu pandemiju COVID-19 sve svoje aktivnosti nastavila digitalnim putem. Kao rezultat transformacije djelovanja Udruge nastala je platforma PROBIONline.

Suočeni s globalnom pandemijom COVID-a 19 i uz pridržavanje uputa i odredbi Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Udruga studenata Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta – PROBION svoje je aktivnosti nastavila digitalnim putem.

Kao rezultat transformacije djelovanja Udruge nastala je platforma PROBIONline  koja kao weblog ima ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno-korisnih i prije svega stručnih informacija usko vezanih uz biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja.

PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na službenoj LikePage stranici Udruge na internetskoj društvenoj mreži Facebook.

Udruga je do sada uspješno održala osam webinara putem PROBIONline platforme koje, ukoliko ste zainteresirani, još uvijek možete pronaći i pogledati na prethodno priloženoj poveznici.

Tema devetog PROBIONline webinara je prehrana sportaša s invaliditetom.

Sportska prehrana goruća je tema već dugi niz godina, no koliko znamo o prehrani sportaša s invaliditetom? U novije vrijeme porasla je svijest o važnosti ove teme, a mnogi stručnjaci u svakodnevnom radu nailaze na prepreke vezane uz funkcionalna ograničenja te izmjene u treningu sportaša s invaliditetom. To zahtijeva vrlo individualiziran pristup pri planiranju prehrane s obzirom na vrstu i stupanj oštećenja, u cilju postizanja što kvalitetnije sportske izvedbe.

Tko su sportaši s invaliditetom i koje čimbenike će stručnjak u radu s njima morati uzeti u obzir kada primjenjuje principe sportske prehrane? Kako izgleda prehrana sportaša s invaliditetom? O tome će iz daleke Australije pričati Dr. Elizabeth M. Broad, sportska nutricionistica koja je svoju karijeru započela na Australskom institutu za sport 1994. godine. Bavi se sportskom prehranom više od 25 godina, a radila je sa širokim spektrom sportova u Australiji, Škotskoj i SAD-u. Predaje na raznim sveučilištima te je uključena u niz istraživačkih projekata. Također, autorica je niza recenziranih publikacija i poglavlja u knjigama, uključujući uređivanje 1. i 2. izdanja knjige „Sports Nutrition for Paralympic Athletes“. Dr. Broad je radila na dvjema Olimpijskim igrama i četirima Paraolimpijskim igrama. Posljednjih 11 godina provela je specijalizirajući se za paraolimpijske sportaše u Australiji i SAD-u.

Deveti webinar pod nazivom „Sports Nutrition for Para Athletes“ održat će se u četvrtak, 12. studenog 2020. g., s početkom u 21 sat na službenoj LikePage stranici Udruge na društvenoj mreži Facebook.

Webinar ćete moći pratiti uživo klikom ovdje.

Ukoliko posjedujete Facebook profil, pristup samome webinaru neće biti problem, ali u slučaju da ga nemate, morat ćete pričekati završetak live prijenosa, nakon čega ćete biti u mogućnosti pristupiti videu koji će ostati pohranjen unutar službene Facebook-ove stranice događaja te ga ponovno potražiti na već ranije priloženome linku.

Komentari