Centar Knap slavi svoj 65. rođendan!

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 07, 2020

Centar kulture na Peščenici svoju je djelatnost započeo 8. svibnja 1955. godine kao Dom Kulture s ciljem obrazovanja građana radničke Peščenice.

Danas, 65 godina kasnije, nažalost ne mogu proslaviti rođendan, ali su odlučili krenuti s inicijativom Knapov spomenar te pozivaju sve koji su tijekom godina sudjelovali u Knapovim aktivnostima da im pošalju fotografije i materijale na centar@knap.hr. Dobivene materijale izložit će kada ponovno otvore Centar kulture na Peščenici.

Od svojeg osnutka pa do danas, Centar KNAP mijenjao je nazive i način rada, međutim želja za širenjem kulture prema potrebama stanovnika Peščenice uvijek je bila misao vodilja.

Godine 1960. Dom Kulture preimenovan je u Narodno Sveučilište Peščenica koje je težilo općem obrazovanju odraslih s naglaskom na kulturu. Međutim, 1969. godine ravnateljica i profesorica Ljiljana Antonijević navodi kako su rad Narodnog sveučilišta, ali i potrebe građana, prerasle dotadašnje kapacitete, te šireći svoje sadržaje i područja obrazovanja s radom kreće Zavod za kulturu i obrazovanje.

1

Ravnateljica opisuje da je cilj i glavni zadatak zavoda mlađim generacijama i radnom čovjeku pružiti suvremena dostignuća na svim područjima kulture i obrazovanja te redovnim i izvanrednim školovanjem upotpuniti obrazovanje svih građana Peščenice.

U daljnjem radu Centar za kulturu kreirao je svoje programe na temelju antropoloških i socioloških istraživanja o potrebama stanovnika Peščenice kako bi osmislio sadržaj koji slijedi želje zajednice. S tim se ciljem, 1980tih godina, osniva i Galerija Događanja koja se bavi propitivanjem radničke svakodnevice, akcijama i tribinama.

U vrijeme kada su Galeriju vodile Branka Hlevnjak i Vedrana Kršinić realiziran je niz suradnji i umjetničkih intervencija na području kvarta. Primjerice, oglasni stupovi – kišobrani kipara Svana Vujčića, obojane žardinjere Dragutina Kovačevića, zatim reljef ‘Mladenci’ Ivana Lesjaka na Dvorani za vjenčanje u zgradi općine Peščenica. U tom periodu također nastaje i  jedinstveni tematski autorski park ‘Mali princ’ sa skulpturom dječaka s ružom kiparice Nade Orel.

Naime, omogućiti i učiniti kulturu što pristupačnijom građanima Peščenice i danas je vizija Centra Knap. Stoga u svom radu  s akcijama poput Volim Pešču!, nastavljaju umjetnički obogaćivati i aktivirati javni prostor Peščenice. Također, pružajući široki raspon kulturnog sadržaja (plesnog, likovnog, glazbenog i dramskog) namijenjenog svim uzrastima, utječu na društvenu koheziju lokalne zajednicu, koja i danas Knap vidi kao mjesto susreta velikog broja stanovnika Peščenice.

Danas, kada zbog izvanrednih okolnosti 65. rođendan nisu u mogućnosti proslaviti s njihovim polaznicima i polaznicama te s vjernom publikom, žele naglasiti koliko su zahvalni svojoj zajednici na suradnji. Kada prilike to dopuste, nastavit će s radom i održati neizostavnu,  besplatnu i  višednevnu manifestaciju Dani kulture na Pešči.

Komentari