Natjecanja na otvorenom kreću od 30.svibnja!

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 06, 2020

Prvi čovjek najvišeg sportskog tijela u Hrvatskoj – Središnjeg državnog ureda za sport, Tomislav Družak potvrdio je medijima da je na današnjem sastanku s čelnicima HZJZ, donesen zaključak o popuštanju mjera zabrane natjecanja i obustave svih sportskih aktivnosti u zemlji.

– Mi smo se načelno usuglasili, a ovo tek treba postati službeno i nikad ne možemo sa sigurnošću reći hoće li se nešto promijeniti. No mi smo za nastavak natjecanja na otvorenom iza 30. svibnja te povratak treninga svih kategorija sportaša. Fokusirali smo se na vanjska natjecanja koja će se naravno odvijati bez gledatelja”, kazao je Družak.

Na pitanje zašto ne mogu trenirati sportaši nižih kategorija, među kojima također ima višestrukih prvaka u svojim sportovima, i tko je u startu donosio mjere za sport u okviru Stožera, Družak odgovara kako je Središnji državni ured za sport od početka zagovarao omogućavanje rada vrhunskim sportašima i da je po njemu umjereno popuštanje mjera pravi put.

-Uvijek će biti nezadovoljnih. U sportu se postižu visoke frekvencije srca, a to znači i veća isparavanja, zadihanost i prijenos virusa kapljičnim putem. Sport je specifičan jer su sportaši po tome ugrožena kategorija, a opet su u načelu najzdraviji pa bi mogli lakše preboljeti virus. HZJZ je taj koji donosi preporuke. Ovo je slojevita kriza i Stožer mora razraditi svaku djelatnost posebno, od vulkanizera do sportaša, i kao što sam rekao, netko će uvijek biti nezadovoljan. Smatram da smo dobro reagirali, zatekla me kriza čim sam došao na ovo mjesto u SDUŠ, ali dosad sam nailazio samo na suradnike, ne na protivnike ili na borbu. Donijeli smo mjere za pomoć sportu i smatram da sport više nije 13. rupa na svirali svima”, ističe Družak.

Prema njegovim riječima, na sastanku s epidemiolozima i ljudima iz HZJZ-a usuglašen je stav da se 30. svibnja nastave sva natjecanja na otvorenom, bez prisustva gledatelja i uz posebne mjere koje Capak tek treba raspisati i tijekom ovog tjedna uobličiti u službene preporuke Stožera civilne zaštite. Nakon 30. svibnja na teren će ponovno moći i sportaši 3. kategorije, kojima je trenutno zabranjena bilo kakva aktivnost, bez obzira na specifičnosti sporta kojim se bave i brojne druge nelogičnosti u propisanim mjerama za sport, djelatnost koja je paralizirana već gotovo dva mjeseca.

Nakon 11. svibnja, kada kreće nova faza popuštanja mjera u zemlji te će se ljudima dopustiti okupljanje u grupama, klubovi će nastaviti s uobičajenim treninzima, no to vrijedi samo za klubove najvišeg ranga natjecanja te sportaše 1. i 2. kategorije.

Danas bi trebao zasjedati i Izvršni odbor HNS-a te potvrditi odluke Stožera. Očekuje se da će natjecanje u nogometu pokrenuti 30. svibnja utakmicama polufinala Hrvatskog nogometnog kupa (Rijeka – Osijek i Slaven Belupo – Lokomotiva), koje bi trebale biti probni balon za povratak HNL-a 5. lipnja. Druga liga se možda neće nastaviti, kao ni amaterska natjecanja, te je potrebno u HNS-u donijeti odluke u plasmanu u viši rang i završnici sezone u nižim razredima, futsalu i ženskom nogometu. Posebno se napeto iščekuje odluka o juniorskom prvaku, a spominje se mogućnost odigravanje između Dinama i Hajduka.

Nastavak natjecanja prvi je preduvjet za rehabilitaciju sporta koji će pretrpjeti velike posljedice koronakrize, a državne potpore tek su kratkoročna pomoć. Hrvatski klubovi žive većinom iz izvoza, pa je za njih važnije kako će se razviti situacija u Europi i hoće li strani klubovi uspjeti spasiti dio novca od tv prava. U spašavanje ugovora s tv kućama uključile su se i vlade pojedinih zemalja u vidu državnih potpora, što samo svjedoči koliko je trgovina medijskim pravima u Hrvatskoj beznačajna i za HNL trenutno potpuno irelevantna, prenosi sportska.revija.hr.

Dakle sport polako kreće….

Foto: pixabay

Komentari