Humanitarna akcija na FER-u – “Lijek je u nama”

Piše
Petra Haleš

svibnja 15, 2017

Studenti iz tima za društveno odgovorno poslovanje u eSTUDENTu organiziraju događaj humanitarnog karaktera u suradnji sa zakladom Ana Rukavina koja organizira akciju „Lijek je u nama“.

Ako si zdrav student otvorenog uma i ne padaš u nesvijest kada vidiš iglu ili krv, a želiš pomoći nekome, dođi u utorak 16. svibnja od 14 do 16 sati u veliku galeriju, dvoranu pokraj restorana na Fakultetu elektronike i računarstva te sudjeluj u akciji „Lijek je u nama“.

Lijek je u nama (1)

Akcija se posljednji puta na FER-u održala 2014. godine te je ostvarila značajan uspjeh sa sakupljenih više od 100 uzoraka krvi. Za prikupljanje matičnih stanica bit će zaduženo stručno osoblje medicinskih sestara. Nakon popunjavanja pristupnice i uzimanja uzorka krvi, osoba čiji je uzorak uzet bit će unesena u bazu podataka čime postaje potencijalan darivatelj matičnih stanica. To je besplatan i jednostavan proces koji nikoga ni na koji način obvezuje. U slučaju da se nečije stanice podudaraju s nekom od oboljelih osoba, osobu koja je dala uzorak krvi kontaktirat će Hrvatski registar kako bi se utvrdio mogući daljnji postupak darivanja krvotvornih matičnih stanica.

Prijedlog za ovu akciju organizatorima dala je Neva Klarić, jedna od članica udruge eSTUDENT, koja je već sudjelovala u istoj. Usprkos brojnim projektima koje imaju u tijeku, nakon konzultacija članovi tima za društveno odgovorno poslovanje odlučili su kontaktirati zakladu Ana Rukavina i u suradnji s njima organizirati prikupljanje uzoraka krvi.

Zaklada je u stalnoj potrazi za potencijalnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica, a s obzirom da je idealna dob darivatelja od 18 do 40 godina, članovi eSTUDENTa htjeli su važnost ove akcije približiti primarno studentskoj populaciji kojoj i sami pripadaju te potaknuti mlade ljude na ovakvo životno važno djelovanje. Prijedlog je bio da se akcija održi na FER-u, a dekanat je podržao tu odluku.

Glavni je cilj ovoga projekta privući što više mladih i zdravih ljudi te ih osvijestiti o značenju ovakve vrste akcije i pomoći bolesnima. Organizatori se nadaju velikom odazivu studenata i pronalasku što većeg broja potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Nemojte se propustiti uključiti u ovu akciju humanitarnog karaktera jer je osjećaj zadovoljstva kada znate da ste možda nekome potencijalno spasili život neprocjenjiv.

Izvor: eSTUDENT

Komentari