Danas je Svjetski Dan Emotikona

Piše
Vedran Mikulić

Jul 17, 2017

Emojije odnosno smajliće koristimo kako bismo se na internetu izrazili više i u manje znakova. Na današnj dan, 17. srpnja obilježava se Svjetski Dan Emotikona.

Riječ emoji na japanskom znači piktogram, a u cijelom svijetu ta se riječ udomaćila kao naziv za slikovni znak koji se koristi u online komunikaciji kako bi se izrazile emocije ili u manje znakova izreklo više.

Emojiji, emotikoni ili, kako ih mi najčešće nazivamo, smajlići od jednostavnog sretnog i tužnog lica razvili su se u cijeli novi jezik.

emoji-653309_1920

Emotikone možete pretraživati po imenu, prigodi ili platformi te saznati kako se koristi ili što točno znači – a to je prilično važno, budući da neki od njih ne znače uvijek ono što se na prvi pogled čini jer mnogi poprimaju značenja ovisno o kontekstu u kojem se koriste.

Značaj emotikona je iz dana u dan sve veći i oni su svuda oko nas. To je činjenica. Počelo je kao dodatak slanju sms poruka, a danas se sve češće koriste i u biznisu. Kao najbolji dokaz ovome je podatak koji je objavio Google kako se dnevno na internetu pošalje skoro 6 milijardi emotikona!

Emotikoni nam pomažu da iskažemo svoja osjećanja u virtualnom svijetu i da personaliziramo poruku koju želimo poslati. Ono što je isto značajno za emotikone, je što nam pomažu da smanjimo broj riječi koje bismo koristili u poruci, jer ovako imamo više mogućnosti iskazati cilj koji želimo postići.

Prema analizi tvrtke SwiftKey, koja je uključila skoro milijun podataka iz emotikona koji su se slali na internetu, prva tri mjesta zauzimaju svima nama dobro poznati simboli.

1
Skoro 45 % svih upotrebljenih emotikona na internetu su ova tri koja vidimo gore.

Velike tvrtke poput Burger Kinga otišle su do te mjere da su kreirale vlastite emotikone.

2

Jedno od mjesta gdje emotikoni mogu imati najviše efekta je njihovo korištenje u naslovu emaila. Prema istraživanju koje je proveo Mailchimp (korištenjem podataka iz 214 000 tvrtki), ovo su emotikoni koji su se pokazali kao najpopularniji u naslovima emailova.

3

Facebook je uvođenjem opcije u kojoj možemo iskazati osjećanje prilikom nekog posta, pokazao značaj koji emotikoni imaju u svakodnevnom životu.

Evo koji se najčešće koriste na ovoj društvenoj mreži…

3

Vidimo da su 😀 i 😛 najčešće korišteni simboli na Facebooku.

Bitno je emotikone koristiti umjereno i ne pretjerujte s njima. Jako je bitno da kroz njih ne pošaljemo pogrešnu ili teško shvatljivu poruku.

Emotikoni imaju sve veću primjenu u svakodnevnom životu i ne bismo trebali bježati od njih. Ukoliko se koriste na pravi način i ukoliko prate poruku koju želimo poslati, mogu poslužiti kao vrlo efikasan alat da naša poruka bude primjećena.

I na kraju zapamtite, osnovni cilj emotikona je da vam pomognu izraziti vaše osjećaje. Ovo uvijek imajte na umu.

Komentari