Die Antwoord prvi put u Hrvatskoj!

Piše
Antonia Hrgović

Apr 28, 2016

Kako uživo zvuči južnoafrička rap rave hardcore eksplozija Die Antwoord (u prijevodu: ‘odgovor’) poslušajte i pogledajte 13. lipnja 2016. u paviljonu 9 Zagrebačkog Velesajma.

Ovo je jedini koncert u našoj regiji u sklopu njihove aktualne turneje. Pojavljivali su se oni dosad u našoj blizini (Exit, Schengenfest), ali ne i baš kod nas, ali očito je došao red i za to.

Brzi beat, provokativni spotovi, mješavina rocka, rapa, ravea, hip hopa, dancea i električne glazbe, alternativnost, autentičnost, iskrenost, drskost, 30-godišnjakinja s glasom djevojčice (pjevačica Yo-Landi Visser), odrasli muškarac koji fura imidž rap ninđe s tijelom prekrivenim tetovažama (pjevač Ninja a.k.a Watkin Tudor Jones), samo su neke od prepoznatljivosti ove glazbene senzacije koja je uspjela zaluditi svijet iskačući iz svih poznatih okvira popularne i angažirane glazbe. Osim Yo-Landi i Ninje, ne smijemo izostaviti ni trećeg člana ove zefovske senzacije, DJ Hi-Teka.

Njihovo porijeklo sa siromašnih južnoafričkih ulica Capetowna jasno se nazire u njihovoj glazbi preko koje nam prenose priče i atmosferu tamošnjeg urbanog underground stila života i načina preživljavanja, koji je definiran u izrazu zef. Zef je južnoafrički žargonski termin koji se pojavio već 80-ih godina, a povezuje se sa stereotipnom slikom bijelca u Južnoj Africi niskog socijalno-ekonomskog statusa. Zef se odnosi na furanje svojeg stila, na originalnost, no prije svega na- stav, nešto čime u svakom slučaju ne oskudijeva Die Antwoord.
Osnovani su 2008. godine, a spot za pjesmu Enter the Ninja s njihovog prvog albuma $O$, kojeg su objavili besplatno online, dobio je milijunske poglede na YouTube-u. Nakon prvog albuma održali su i prvi međunarodni nastup na Coachelli, nakon čega je uslijedila i prva velika svjetska turneja, uz nastupe u Australiji i Novom Zelandu. S trećim albumom, Donker Mag, iz 2014. završili su na prvom mjestu Billboardove ljestvice dance/electronic albuma. Trenutno snimaju novi album We Have Candy (prvotnog naziva Rats Rule) u produkciji DJ Muggsa iz Cypress Hilla.

Dođite uživo svjedočiti urnebesnim hitovima poput I Fink U Freeky, Fatty Boom Boom, Pitbull Terrier i Ugly Boy i pogledajte izbliza ekipu koja je odbila Lady Gagu i koja će vas ostaviti svakakvim samo ne ravnodušnim – jer oni to jednostavno nisu u stanju.

Cijena ulaznica kreće se do 150 kuna do 30. travnja, zatim se od 01. svibnja diže na 170 kn, da bi na dan koncerta bila 200 kn.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima Eventima (na Muzika.hr – kupovina ulaznica, te u glazbenoj knjižari Rockmark u Zagrebu).

Naslovna fotografija: Ross Garett

Izvor: Jutarnji list

Komentari