Na današnji dan rođen je Karl Marx

Piše
x-ica tim

svibnja 05, 2017

Na današnji dan, 5. svibnja 1918. godine u Londonu je rođen njemački filozof i utemeljitelj komunizma Karl Heinrich Marx.

Karl Heinrich Marx bio je utjecajan njemački filozof, politički ekonomist, te revolucionar, osnivač Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Iako je doktorirao filozofiju, puno se više bavio političkom aktivnošću i spisateljskom djelatnošću, a posebno ekonomijom.

1

Težio je znanstvenoj analizi i kritici kapitalizma i smatra se jednim od najutjecajnijih teoretičara socijalizma i komunizma.  Marxa se ponekad opisuje kao jednu od najutjecajnijih ličnosti ljudske povijesti. U svojim djelima stvorio je potpuno nov i originalan pogled na svijet i društvo, novu interpretaciju svjetske povijesti i izložio analizu društvenih odnosa, smatra se osnivačem moderne sociologije.

Marks je bio potomak bogate židovske obitelji. Njegov otac, koji je bioodvjetnik, poslao ga je da studira pravo, međutim Karl je nakon prve godine napustio pravo i prešao na filozofiju.

Njegov pisani opus je impozantan; smatra se pojedinačnim piscem koji je izvršio najveći utjecaj na svjetsku povijest. Teško je izdvojiti koje mu je djelo najutjecajnije, iz interpretiranja njegovog mišljenja i djela izrastao je jedan od najdominantnijih pravaca u europskoj i svjetskoj filozofiji XX stoljeća: marksizam.

Najznačajnija djela su mu „Kapital”, u kojem praktično uspostavlja političku ekonomiju kao nauku, i “Komunistički manifest” (u čijem je pisanju učestvovao i Friedrich Engels), koji postavlja osnovne ideje koje će kasnije utjecati na formiranje i širenje komunističkog pokreta u svijetu.

Izvor: Wikipedia

Komentari