Dodjelom nagrada završila je 12. FRKA na ADU

Piše
Ana Leko

Apr 04, 2017

U nedjelju, 2. travnja, svečanim zatvaranjem i dodjelom nagrada na Akademiji dramske umjetnosti zatvorena je 12. FRKA – Filmska revija Kazališne akademije.

Nakon više od 60 prikazanih studentskih radova, nagradu je prigodno osvojilo najboljih 12. Dodjeljene su nagrade za najbolju režiju, snimanje, produkciju, scenarij, glumca i glumicu te montažu, a također i Grand Prix za igrani film i dokumentarni film te nagrada Nikola Ivanda za najbolji TV format. Zbog velike konkurencije dodjeljena su i tri posebna priznanja za glumu, režiju i igrani film.

Nagradu za najbolje snimanje osvojio je Jurica Marković za snimateljsku vježbu Vuk i maca, Tomislav Stojanović za najbolju montažu filma Cvijeće Judite Gamulin koja je ujedno osvojila i posebno priznanje za igrani film.

frka_zatvaranje (38 of 53)

Najboljom producenticom proglašena je Tajana Bakota zbog iznimnog senzibiliteta prema filmu koji pokazuje u radu na svim filmovima koje producira. Jakov Nola istaknuo se svojom vježbom Jeleni, tablete, starlete s kojom je osvojio nagradu za najbolji TV-format Nikola Ivanda.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu osvojio je glumački par iz filma Morska pjena Igora Jelinovića, Stipe Radoja i Sara Ivelić, koji su se u dodjelu uključili video pozivom iz sunčanog Splita, a nagradu za posebno glumačko priznanje osvojila je mlada Lidija Penić za film Lula i Bručke.

frka_zatvaranje (51 of 53)

Nagradu za najbolji scenarij osvojili su Igor Jelinović i Tomo Luetić za već spomenuti film Morska pjena koji je žiri istaknuo zbog atipičnog izbora likova za romantičnu komediju.

Grand Prix za najbolji igrani film i nagradu za najbolju režiju osvojila je Nikica Zdunjić za fim 13+ između ostalog i zbog specifične estetizacije koja iskustvo odrastanja predstavlja autorski inovativno i svježe.

frka_zatvaranje (52 of 53)

Grand Prix za dokumentarni film osvojila je Mirna Zgrabljić za film Kika zbog izbora snimljene situacije koja sjajno i s punim poštovanjem portretira neobičnu glavnu junakinju filma i otvara prozor u njenu intimu. Mladi autor Viktor Zahtila nagrađen je za iznimno kreativnu, najbolju dokumentarnu režiju za film After Party koju je iskreno, hrabro i beskompromisno napisao i odglumio.

Svečano zatvaranje vodili su Mada Peršić i Karlo Mlinar, a nagrade pobjednicima uručio je žiri.

80-te se vratile u hrvatski film

Promo film Akademije dramske umjetnosti prikazuje borbu filmaša i kazalištaraca kroz reference filmova iz 80-ih (Blade Runner, Terminator, Miami Vice). Promo film je nastao kao najava 12. FRKE – Filmske Revije Kazališne Akademije koja se održala od 31. ožujka do 2. travnja na Akademiji dramske umjetnosti i omogućila pregled studentskih filmova nastalih unutar dvije godine.

Photo galerija (4 slika)

U promo filmu je sudjelovalo više od 70 osoba, snimanje je trajalo 16 dana, u filmu sudjeluju studenti i profesori Akademije dramske umjetnosti, ali i vanjski suradnici. Film je nastavak Promo filma iz 2009. godine koji je također najavljivao FRKA Festival, a koji je svoju radnju bazirao na trendovima 70-ih.

Tekst i fotografije: Objava za medije

Komentari