Hrvatski uspjesi na Olimpijskim igrama (kroz povijest)

Piše
Dijana Šimunić

Aug 10, 2016

Na Olimpijskim igrama u Riju, koje upravo traju, naši sportaši već su osvojili prvu zlatnu medalju. No, prisjetimo se kako su izgledali sami počeci Hrvatske na Olimpijadama.

Olimpijske Igre u Barceloni 1992. godine bile su prve ljetne Olimpijske igre na kojima su naši sportaši nastupili pod hrvatskom zastavom. U hrvatskoj delegaciji bilo je ukupno 39 sportaša i to iz 12 sportova – atletike, boksa, hrvanja, jedrenja, kajaka/kanua, preponskog jahanja, košarke, stolnog tenisa, veslanja i taekwondoa. Iako su naši sportaši postigli solidne rezultate, kući su se vratili sa samo 3 medalje. Srebrnu medalju osvojila je košarkaška ekipa predvođena legendarnim Draženom Petrovićem, a dvije brončane medalje otišle su u ruke tenisača – Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića.

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine nastupilo je čak 85 hrvatskih sportaša, što je bio veliki uspjeh i poboljšanje od Igara 1992. Naši su se olimpijci natjecali u 14 sportova. Tu je Hrvatska osvojila i prvu zlatnu olimpijsku medalju, točnije bili su to rukometaši: Slavko Goluža, Zlatko Saračević i mnoge druge poznate hrvatske rukometne legende. Kući smo tada donijeli i srebrnu medalju muške vaterpolske reprezentacije.

rukomet_arhiva_afp1

2000. godine Olimpijske igre održale su se u Sydneyu u Australiji. Od naših olimpijaca nastupilo je njih 91. Bio je to najveći broj hrvatskih sportaša na Olimpijadi dotad. Sportaši su se natjecali u ukupno 12 sportova – atletika, dizanje utega, jedrenje, kajakaštvo, odbojka, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, taekwondo, tenis, vaterpolo i veslanje. Ni rezultati nisu izostali. Naš dizač utega Nikolaj Pešalov osvojio je prvo mjesto i time zlatnu olimpijsku medalju, dok su veslači u osmercu osvojili broncu.

Hrvatska je na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine nastupila s nešto malo manje sportaša nego što je to bilo u Australiji. Naime, te godine u Atenu je otišao 81 hrvatski sportaš. Međutim, ni manji broj sportaša nije nas spriječio da postignemo najbolje rezultate dotad. Naši olimpijci iz Grčke su se kući vratili s čak pet medalja. Sjajni rukometaši ponovno su uzeli zlatnu medalju, plivač Duje Draganja na 50 metara osvojio je drugo mjesto i odnio srebro, a srebno su također osvojili i Siniša i Nikša Skelin u veslanju. Nikolaj Pešalov je, baš kao i u Sydneyju četiri godine ranije, odnio medalju, ovaj put brončanu. Brončani su bili i naši tenisači Mario Ančić te Ivan Ljubičić u parovima.

rukometasi_01.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine nastupio je 101 sportaš, a naši olimpijci natjecali su se u 15 sportova. Kući se nisu vratili s nijednom zlatnom medaljom, ali to nije umanjilo sjaj ostalih osvojenih medalja. Filip Ude na konju s hvataljkama osvojio je srebro, baš kao i Blanka Vlašić u skoku u vis. Snježana Pejčić sa zračnom puškom odnijela je broncu, a isti su uspjeh postigle i Martina Zubčić te Sandra Šarić u taekwondou.

Na prošlim Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine Hrvatska je olimpijska delegacija brojila 107 sportaša. Natjecali su se u 18 sportova – atletika, košarka, biciklizam, daljinsko plivanje, mačevanje, gimnastika, rukomet, judo, kajak, veslanje, jedrenje, streljaštvo, plivanje, stolni tenis, taekwondo, tenis, vaterpolo i hrvanje. Naši sportaši vratili su se kući sa čak tri zlatne medalje. Sandra Perković u bacanju diska, Giovanni Cernogoraz u trapu te hrvatska vaterpolo reprezentacija.

London_2012_Women's_Discus_Throw_Victory_Ceremony

Srebrnu medalju osvojili su veslači u četvercu, a Lucija Zaninović i rukometaši odnijeli su broncu.

Komentari