HS se trebaju usredotočiti na nacionalnu tematiku?

Piše
Iva Bucić

Dec 25, 2016

Hrvatski bi se studiji trebali usredotočiti na kroatologiju, hrvatsko društvo i na nacionalnu tematiku, a odjeli koji ne odgovaraju tom nacrtu trebat će se prilagoditi, poručio je prorektor Ante Čović na sastanku koji je rektor Damir Boras zakazao sa studentima HS-a.

Prorektor Čović stoji na čelu Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija, koji je ustvrdio da je najbolje rješenje predlaže da HS umjesto Sveučilišnog centra postane odjel. Prorektor Čović naglašava da na ovoj način HS može postati pravna osoba, odnosno sastavnica Sveučilišta u statusu pravne osobe. To je, kaže on, viša forma s mnogo novih mogućnosti, a rektor je procijenio da bi taj proces trebao završiti najranije za dvije godine.

Studentice i studenti HS-a okupljeni u inicijativu Studenti govore nisu zadovoljni takvim rješenjem. Naglašavaju kako je problematično to što se ne zna što točno Odjel znači, kakav status on ima u okviru Sveučilišta i zašto je nužno spuštanje ranga prije odobravanja statusa fakulteta

Na Sveučilištu u Zagrebu odjel postoji tek na papiru. Prijedlog Odbora da se HS-u status snizi na razinu odjela odluka je koja ide na štetu HS-a te je, uz to, donesena uz potpuno ignoriranje Znanstveno-nastavno vijeća HS-a, upozoravaju studenti i dodaju: – Pretvaranje HS u odjel je ništa drugo nego još jedan korak unatrag, daljnje udaljavanje od statusa fakulteta. Odjel je za rang niže od Sveučilišnog centra, onoga što HS sada jesu i čisto izigravanje obećanja da ćemo postati fakultet.

Osim toga, na reformiranim Hrvatskim studijima ne bi bilo mjesta za odjele koji se ne uklapaju u hrvatski profil, kao što je slučaj sa studijem psihologije.  Psihologija prema riječima prorektora, treba svojim programom opravdati opće načelo Hrvatskih studija.

Bilo kako bilo, Odbor na čelu s Čovićem ima zadaću donijeti prijedloge, a ne rješenja. Ideje trebaju predstaviti Senatu Sveučilišta te Vijeću društveno-humanističkog područja, a to nisu učinili mada je propisani rok bio 30. rujna.

Novosti pratite na ovoj adresi.

Komentari