Ivan Alduk: Volio bih odjenuti Cate Blanchett

Piše
Jelena Prpoš

Apr 24, 2016

Dizajner Ivan Alduk je sasvim otvoreno rekao kako u Hrvatskoj ne postoji visoka moda, ovom pozivu privukao ga je Alexander McQueen, a jedna od većih želja mu je suradnja s Cate Blanchett i Rihannom.

S proljetnim danima svjetlo dana je ugledala i nova kolekcija Ivana Alduka. Ponovno je naglasak na ženstvenosti, pastelnim bojama i ženskom struku.

Foto: Franjo Matković

Foto: Franjo Matković

Promjena i svježina dva su pojma koja su okosnica nove bridal i ready-to-wear kolekcije Ivana Alduka. Iako estetski prepoznatljiva, ova modna priča je ponudila vizualnu svježinu u vidu kolorita, printeva i novih krojeva. Iako mali, ovo je za Alduka nužni modni preokret.

Inspiracija je samo početna točka u modnom stvaranju i razvoju koja doista treba biti originalna, drukčija i naravno podložna promjenama.

Naglašena ženstvenost i pojasom istaknuti struk, vez pri dnu haljina, poznati “suza” izrez s malim rukavima, prorez na lijevoj nozi, voluminozni rukavi i poigravanje s čipkom samo su dio njegove modne slagalice. Ipak, ovaj se dizjaner nikad nije slijepo vodio trendovima. A isto savjetuje i trendsetericama.

Svakako su u trendu boje, pastelne i jače, kao i cvjetni uzorci. Proljeće i lijepo vrijeme su idealni za veselu odjeću. Kombiniranje uz neku cool bomber jaknu bi bio super potez.

Foto: Franjo Matković

Foto: Franjo Matković

Alduk smatra kako u Hrvatskoj ne postoji visoka moda, a i u svijetu je ona tek u natruhama.

Isključivo se veže za pariške ateliere visoke mode. Ono što se kod nas naziva visokom modom je samo koketiranje s istom i pomalo je neozbiljno da se iskusni dizajneri tako samozavaravaju.

No nema ovaj dizajner ništa protiv kombiniranja „jeftinijih krpica“ i dizajnerskih komada. Te se dvije stvari, tvrdi, mogu jako dobro slagati.

Postoje razlozi zašto je nešto skuplje, a nešto jeftinije no to ne znači da i jedno i drugo ne može biti lijepo, zanimljivo, nosivo i poželjno.

Njegova prva kreacija zvala se „Drugarica“ i predstavljena je u zimu 2007. na Modnom Inkubatoru u Osijeku. Bila je zrela, poslovna i inspirirana uniformama iz bivše Jugoslavije.

Ovom pozivu me je privukao Alexander McQueen koji je stvarao nešto posebno i predivno.

Foto: Franjo Matković

Foto: Franjo Matković

Ovaj kreativac je i mišljenja kako je  isplativo provesti život radeći ono što volite i što vas ispunjava. Realnost je nešto surovija pa preživljavaju i uspjevaju samo oni najuporniji i najtalentiraniji.

Biti dizajner je kompleksno zanimanje jer si morate sami stvoriti posao, s obzirom da je naša tekstilna i modna industrija nepostojeća, ali ja se doista ne mogu buniti. Iz godine u godinu rastemo, razvijamo brojne projekte, ulažemo izuzetno mnogo i to nam se na najljepši način vraća – novim i vjernim klijentima koji su prepoznali moj rad.

Foto: Žarko Bašić, Pixsell

Foto: Žarko Bašić, Pixsell

A vrlo bi rado da njegov rad prepoznaju i ove svjetski poznate dame.

Cate Blanchett je divna i sve što nosi, nosi na predivan način, ali mislim da se nitko od hrvatskih dizajnera ne bi bunio ni na suradnju s Jennifer Lawrence, Rihannom.

Uz ova nadanja, Alduk ima i druge ciljeve, ideje i projekte za poslovni dio i na njima intenzivno radi. A želje u domeni nečeg osobnog i privatnog će ipak zadržati za sebe.

Foto: Franjo Matković

Komentari