Reci to cipelama

Piše
Antonia Hrgović

Apr 28, 2016

Danas je u Parku Zrinjevac u 11 sati počeo Prosvjed ostavljenih cipela u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Reci to cipelama.

Faktografski podatak prema kojemu je posljednjih desetak godina iz Hrvatske emigriralo više od 110 000 osoba, od kojih više od 80 000 samo od početka krize (2009.), bila je točka prekretnica za SSSH koji je osjetio neodgodivu potrebu reagirati. Osim Njemačke kamo se uputilo gotovo 40% emigriranih, neke od drugih ciljanih zemalja su primjerice Irska i Kanada.

cipele prosvjed

Foto: Facebook

Dijana Šobota iz SSSH-a navela je kako, suprotno uvriježenom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska. Na prvom mjestu je plaća (80%) i bolji uvjeti rada (31%). Cipele su simbolična poruka za one koji su napustili Hrvatsku ili koji znaju nekoga tko je otišao, ali ne svojom voljom već prisilno zbog nepovoljne ekonomske i društvene situacije. Ideja je osim lošom statistikom i tužnom slikom hrvatske društvene realnosti potaknuta i prosvjedom u Parizu protiv klimatskog sporazuma, koji je bio zabranjen zbog terorističkih prijetnji pa su aktivisti umjesto marša ostavili na tisuće pari cipela.
Prosvjed cipelama je i simbol cipelarenja stanovnika od strane države koja je gaženjem njihovih prava iscipelarila svoje građane, otjeravši ih i prisilivši da napuste domovinu i potraže novi dom.

prosvjed cipele

Foto: Facebook

Cilj prosvjeda je zalaganje za politiku koja će omogućiti kvalitetan život hrvatskim radnicima na razini ne samo zapošljavanja, nego i socijalno-ekonomske politike u obliku poboljšanja društvenih servisa nužnih za kvalitetan život (kao što su jaslice, vrtići, skrb za starije i nemoćne i drugo). Ljudi ne žele samo posao, već bolji život na radnom mjestu – radi se o kvaliteti življenja, a ne o pukom preživljavanju.
Na pitanje ima li nade za bolju budućnost u Hrvatskoj, Šobota odgovara da se bez nade ne bi na prvom mjestu ni  upustili u organiziranje ovog prosvjeda.
Organizatori su odazivom na prosvjed zadovoljni – donirano im je više od 150 pari cipela, koje će nakon prosvjeda biti podijeljene izbjeglicama i beskućnicima.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavljuje već novi prosvjed Ljude ispred profita za Prvi svibanj u Maksimiru u 10:30 sati (okupljanje je do 10:15 na Trgu kralja Petra Krešimira IV.).

Komentari