Proljeće je, a na meni krpelj!

Piše
Kristina Jelić

Apr 26, 2016

S proljećem i toplijim danima, dolaze i male, sitne krvopije koje žive u travi, niskom raslinju, te na vrhovima grana. Riječ je o krpeljima. Želite li provesti bezbrižni dan u prirodi tada saznajte koje bolesti prenose krpelji, kako ga pravilno izvaditi, te na koji način se pripremiti za boravak u prirodi. Saznajte i koje su to prirodne zaštite od krpelja.

Uz komarce, s proljećem i toplijim dana, dolaze i krpelji koji mogu biti neugodni i opasni prenositelji bolesti. Najčešće komplikacije koje se mogu pojaviti ukoliko je krpelj zaražen je Meningoencefalitis i Lajamska borelioza.

Meningoencefalitis

Meningoencefalitis je sezonska bolest koja postaje aktualna u proljeće i ljeto, a prijenosnik je zaraženi krpelj. Krpelji zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešći su u kontinentalnim dijelovima Hrvatske.

Simptomi bolesti su vrlo slični simptomima gripe. Potražite pomoć liječnika ako dođe do povišene tjelesne temperature, glavobolje, povraćanja, bolova u mišićima ili nekog drugog simptoma.

Lajamska borelioza

Nije svaki krpelj zaražen!

Nema mjesta panici ako se na vrijeme detektira i pravilno ukloni.

Lajamska borelioza je bolest koju uzrokuju krpelji zaraženi bakterijom burgdorferi. Zahvaća kožu, živčani sustav, srce i zglobove. Krpelji zaraženi ovom bakterijom mogu se naći na području Grada Zagreba i šire okolice.

Simptomi bolesti koji uzrokuju pojavu navedene bolesti su crvenilo, osip i upalne reakcije. Ako primjetite neku od reakcija tada potražite pomoć liječnika.

tick-482613_1920

Kako pravilno izvaditi krpelja

Ukloniti krpelja u što kraćem vremenskom roku je najvažnije. Što je krpelj duže na tijelu i siše krv rizik od infekcije je veći. Krpelj nakon što dospije na domaćina prvih nekoliko sati traži mjesto na tijelu gdje će se ugnjezditi, nakon toga još neko vrijeme radi prolaz kroz kožu i tek će tada početi sisati krv. Krpelja je najlakše odstraniti u prvih nekoliko sati. Šanse za oboljenje male su ako se krpelj ukloni s tijela u roku od 24 sata. Treba ga izvaditi cijelog skupa s rilcem kojim se drži za kožu.

Važno je da na krpelja, kao niti na kožu oko njega, ne nanosite nikakva ulja, lakove za nokte i slično, jer takva metoda uzrokuje grčenje krpelja te pojačano izlučivanje sline, što može uvjetovati prenošenje veće količine virusa i bakterija u čovjekov organizam. tick-1160412_1920

Postupak uklanjanja krpelja

 • koristite rukavice i pincetu.
 • natopite krpelja vatom namočenom u medicinski alkohol, te ga pincetom uhvatite što bliže koži, najbolje uz glavicu.
 • budite smireni, ne žurite, nježno ga vucite laganim pokretima lijevo – desno.
 • nakon odstranjivanja krpelja, mjesto uboda i ruke dobro operite i dezinficirajte.
 • ako je ostao kojim slučajem dio krpelja, vaše tijelo će ga samo izbaciti.
 • mjesto uboda promatrajte još neko vrijeme. Ako primijetite crvenilo koje se širi u krugovima ili ako sumnjate da je krpelj bio predugo na tijelu, tada potražite pomoć liječnika.

Mjere zaštite dok boravite u prirodi

 • hodajte samo obilježenim stazama i izbjegavajte provlačenje kroz grmlje
 • izbjegavajte ležanje u travi i odlaganje odjevnih predmeta po tlu i granju.
 • nosite prikladnu odjeću svijetlih nijansi (krpelj se lakše uoći), dugih nogavica i rukava.
 • koristite repelente, sredstva koja odbijaju krpelje.
 • nosite kape.
 • pri povratku iz prirode, presvucite se i pregledajte tijelo uz pomoć druge osobe. Mjesta koja posebno morate pregledati su područja gdje je koža vlažnija i mekša, a time i primamljivija krpeljima:
 • pazuh
 • vrat
 • prepone
 • pupak
 • trbuh
 • područje iza koljena i uha
 • testisi kod muškaraca

Prirodni načini zaštite od krpelja

Češnjak

Krpelji ne vole miris češnjaka, koji se isparava putem znoja pa se ova zdrava i ukusna namirnica svakako mora naći na jelovniku ako planirate u prirodu.

Ova supernamirnica poznata je po svom antibakterijskom i protuupalnom djelovanju, bogata je aktivnim tvarima koje jačaju imunitet, pa ju je dobro koristiti i nakon uboda krpelja.

Ulje nima

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava i snažnog protuupalnog, antivirusnog i antiparazitnog djelovanja, predstavlja prirodnu zaštitu i od krpelja, kao i tretman za kožne infekcije i dezinfekciju rana. Nakapajte nekoliko kapi ulja na kožu, utrljajte i dobili ste domaći repelent protiv krpelja.

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju te zaštitu kože od virusa i bakterija. Kako biste napravili domaći repelent protiv krpelja, pomiješajte eterično ulje čajevca s malo vode i nanesite na kožu.

Čisto eterično ulje možete koristiti i za dezinfekciju područja na koži i kao prevenciju infekcije nakon uboda.

U svrhu prevencije, nakon što ste izvadili krpelja, na problematično područje nanosite ulje čajevca 3 puta dnevno, u periodu od tjedan dana.

Izvori: Alternativa za vas i časopis Osmijeh

Komentari