Istanbul – grad koji nikad ne spava

Piše
Jelena Prpoš

Apr 30, 2016

Istanbul je grad po mjeri onih koji se ne boje drugačijeg, uživaju u životu i hedonizmu te su veliki ljubitelji tzv. ulične hrane predvođene kebabom i baklavama. No i puno više. To je grad koji nikad ne spava i koji će vas mnogo toga naučiti jer je pravi hram kulture.

Nemoguće je ne posjetiti jedan od najživopisnijih svjetskih gradova, Istanbul, a ne zamijetiti ljepotu Aja Sofije. Ovo remek djelo bizantske arhitekture sagrađeno je u šestom stoljeću u samo pet godina. Iako je danas u funkciji muzeja, više od tisuću godina bila je središte pravoslavne crkve, a zatim i džamija. No, nedavno je u Turskoj pokrenuta kampanja kako bi ova građevina ponovno oživjela kao vjerski objekt.

Aja Sofija

Svi Turci kojima vjera mnogo znači mole se pet puta na dan. Svaki dan, rado objašnjava lokalni turistički vodič.

molitva

Moli se i u takozvanoj Plavoj džamiji, tek jednoj od petstotinjak istanbulskih džamija. Godišnje je posjeti čak pet milijuna turista.

plava džamija

Ipak, ni jedna od ovih dviju ljepotica ne drži svjetski rekord posjećenosti. Ta čast pripada Grand Bazaaru, mjestu za koje vrijedi ona „od igle pa do lokomotive.” Nešto više od 15 milijuna turista na godinu zaljubi se u neki od turskih proizvoda.

Kupnja na bazaru itekako je ugodna. Osim što će vam domaćin pokazati sve što ima u svojoj trgovini, na stolu će vas dočekati turska kava ili čaj. Cjenkanje je obavezno, a ovo turistima omiljeno odredište za kupnju svakako nije i najjeftinije za opskrbu nekim od suvenira ili drugih uspomena.

Istanbul-Grand-Bazaar

Naš domaćin na bazaru bio je bosanskog podrijetla. U Istanbul su ga dovele životne prilike, a svoj kruh zarađuje izrađujući i prodajući unikatne tepihe

Najskuplji tepih koji imam je svileni sa sto čvorića po četvornom centimetru. Za izradu je potrebno šest godina.

Trgovci osvajaju i svojim šarmom te domišljatošću. Već na prvu dobro znaju iz koje zemlje dolazite i uvijek su spremni za razgovor.

Modrić, Šuker, Bokšić, Boban, oni su bili stvarno dobri. Pratim ih cijeli život, nastojao nas je je svojim nogometnim poznavanjem privući jedan od trgovaca.

Istanbul čaj

Poneku hrvatsku riječ moguće je čuti i na turskim ulicama. Pogotovo ako vam žele nešto prodati. Ipak većina se vodi sljedećim

Treba biti pošten. Od varanja ne dolazi ništa dobro, kaže čistač cipela koji od svog zanata živi.

Njegove i slične usluge možete dobiti na svim najposjećenijim ulicama i trgovima Istanbula. Jedna od takvih zasigurno je i nekadašnji hipodrom, današnje društveno središte starog grada, trg Sultana Ahmeda s tri obeliska.

Istanbul obelisk

Prvi, najveći, naziva se Konstantinovim stupom. Za razliku od ostalih, on je građen od lokalnog kamena i slagan. Jedan je iz Apolonova hrama u Delfima. Napravljen je od bronce. Treći se naziva egipatskim obeliskom. On je iz hrama boga Amon Ra, hvale se domaćini.

Još je nešto egipatsko u ovome gradu. Tržnica začinima koja je sagrađena u 17. stoljeću prihodima od carina na egipatsku robu. Ovdje itekako možete osjetiti duh orijenta, a za sve ljubitelje različitih okusa pravi je raj.

Prvo ćemo vas počastiti, onda ćemo razgovarati, umiljato će trgovci.

Prirodni čajevi i začini, a kao afrodizijak turski lokum od meda i pistacije, samo su dio šarene ponude.

Istanbul- bazaar sa začinima

 U Turskoj je najtraženiji sumak, kao i naše originalne vrste papra i ljute paprike. Začini bez koštica, dodataka i soli. Dimljeni papar, rukom mrvljena ljuta paprika.

I baš kada pomislite da ste se zaljubili u ovaj grad i da vas ne može oduševiti više, vaše oči ugledaju Potopljenu palaču, cisternu koja se nalazi ispod nekadašnje antičke bazilike. Ovdje je grad crpio vodu u trenucima najvećih opsada, a danas mu daje tajnovitost i mističnost. Baš kao nekad, ova je voda poribljena.

Razlog poribljavanja, priča lokalni vodič, je bio taj kako bi stanovništvo provjerilo je li voda otrovana jer su je pili kada je bilo potrebno. Zato su se trebali uvjeriti da je zdrava.

cisterna bazilika istanbul

Iako je teško zaboraviti na čak 336 stupova Cisterne Bazilike, pun života noviji dio grada, posebice oko Taksima, potpuno će vas obuzeti. Svakako ondje potražite smještaj ukoliko vam je do provoda, noćnih izlazaka ili nezaobilazne ulične hrane. Na meniju su kebab, turske palačinke, baklave, mokri hamburger, lahmacun ili turska pizza… Ne kaže se uzalud kako ovaj grad nikad ne spava.

Istanbul-baklava

A ne spavaju ni ribiči koji se mogu naći na Galata mostu u svako doba dana ili noći. I ovaj most je prepun restorana, blizu je i ribarnica sa svježom ribom, a oni u romantičnom raspoloženju mogu promatrati zalazak sunca.

istanbul

Gotovo jednaku živost nudi i istočna, točnije azijska strana ovog grada.  Ondje su smještaj, hrana, ali i ostale životne potrepštine jeftinije i do deset posto od europskog djela. A kako bi do ovog živopisnog djela grada došli možda je najbolji način provozati se Bosporom koji naprosto zove da mu se kad tad vratite.

Komentari