Damir Hoyka : Promijenite svijet fotografijom!

Piše
Jelena Prpoš

Apr 28, 2016

Damir Hoyka i ove godine svim ljubiteljima fotografske umjetnosti želi poručiti: Promijenite svijet fotografijom. No to je samo jedna od mudrosti koja će se spominjati na još jednoj Fotosofiji – seminaru za fotografske amatere koji žele nadograditi svoje znanje.

Otkako zna za sebe, priča Hoyka, težio je vizualnom izražavanju. Crtanje ga je zanimalo već u najranijim danima, a kada je u srednjoj školi usvojio fotografske vještine jednostavno se prepustio tom mediju. Njemu ga privlači to što se brzo vide njegovi rezultati kao i promptna reakcija publike.

Mislim kako fotografija stvara bolji svijet. Ovaj revolucionaran medij mijenja ljude, a oni potom mijenjaju stvarnost.

Ovu tezu najbolje potkrepljuje njegova izložba Crna šuma u kojoj je prikazan Pelješac nakon požara. Pravi je to alarm i podsjetnik na snagu požara te veliko upozorenje svima kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Foto: Damir Hoyka, Crna šuma

Foto: Damir Hoyka, Crna šuma

Ova izložba će povezati razne dijelove Hrvatske čiji vatrogasci međusobno surađuju na najtežim požarima i drugim katastrofama. Zato će ona biti putujućeg karaktera. U Zagrebu će biti postavljena u svibnju.

No ovaj fotograf nudi priliku i drugim fotografskim zanesenjacima u izražavanju. Naime, već jedanaestu godinu moguće je prijaviti se na Fotosofiju, besplatni sedmodnevni seminar za naprednu fotografiju pod njegovim vodstvom.

Iza nas je deset godina i 150 polaznika seminara iz svih država regije. Budući da su se mnogi seminaristi povezali s prethodnim generacijama i ostali u kontaktu, često mi se čini kao da smo umjesto deset, imali jedan mega seminar.

Foto: Igor Glavaš

Foto: Igor Glavaš

Svojevrsno zaštitno lice Fotosofije ove sezone je Fotosofia Girl – superheroina koja vizualizira ideju Fotosofije kao sjecišta fotografije, kreativnosti, zabave, akcije, fantazije.

Fotosofia 11

Seminaristi će imati priliku steći iskustvo snimanja poznatih kroz temu Celebrity portret, stvoriti pravu modnu fotografiju te upoznati fotografa Javiera Salasa koji je portretirao Antonia Banderasa, Penelope Cruz i Jennifer Lopez.

Da ovaj seminar nema samo obrazovnu funkciju već na prvu dokazuje i Hoykina otkačenost. I sam je mnogo eksperimentirao s fotografijom te svoje modele tjerao na svašta.

Bilo je tu blata, Davora Gopca sam obukao u perje, a natježe mi je preko usana bilo prevaliti glumici Eciji Ojdanić da na glavu stavi koru od banane.

Foto: Igor Glavaš

Foto: Igor Glavaš

Ne suzdržava se ovaj fotograf mnogo ni kada su mu modeli njegove najdraže kćeri i supruga.

Napokon je došlo vrijeme da moje blizanke surađuju. Nekada sam ja fotografirao, a one su bježale. Danas nadograđuju moje fotografske ideje. Fotografiranje njih definitivno mi je veselje i jak emotivan doživljaj.

A dio Hoykina svijeta moći će biti i svi koji se prijave na Fotosofiju. Natječaj je otvoren do 11. svibnja, a seminar će se održati od 12. do 19. lipnja u Termama Tuhelj. Sve informacije možete pronaći na webu Fotosofije. 

Foto: Igor Glavaš

Komentari