Jeste li čuli za VK društvenu mrežu?

Piše
Vedran Mikulić

Oct 28, 2017

Korištenje Facebooka, Instagrama, Twittera i drugih poznatih društvenih mreža postalo je dio našeg svakodnevnog života. No postoje i druge društvene mreže koje su nam nepozante, a popularne u drugim zemljama. 

Predstavljamo vam VK, najpoznatiju rusku društvenu mrežu.

1

VKontakte, koji je sada poznat kao VK.com, daleko je najpopularnija društvena mreža u Rusiji, sa 447 milijuna korisnika mjesečno.

U Rusiji VK društvena mreža popularnija je i od Facebooka i  od Twittera. Globalno gledano, VK je rijetka, neovisno stvorena društvena mreža koja dominira u zemlji u kojoj je kreirana.

Popularnost VK kao mreže konstantno raste, a prema podacima koje je iznijela izraelska kompanija Simlar Web ovo je trenutno šesta najposjećenija društvena mreža na svijetu.

VK mrežu osnovao je Rus Pavel Durov 2006. godine. Najprije je trebala biti mreža namijenjena mladim ljudima, ali kasnije su je zbog jednostavnosti i popularnosti, počele koristiti i starije generacije. Može se koristiti na 83 svjetska jezika, uključujući i hrvatski jezik. Najviše korisnika mreža ima u Rusiji, Kazakhstanu i Bjelorusiji.

Za razliku od Facebooka, račun se otvara lozinkom, koju korisnik dobije preko SMS-a, a za otvaranje računa ne treba vam e-mail adresa. VKontakte ima i podršku na Android i Symbian uređajima.

Ovu društvenu mrežu već su za svoju promociju koristile neke od najvećih svjetskih zvijezda poput Shakire, Erosa Ramazzotti, Marilyn Mansona i drugih.

Komentari