Kako putovati solo: savjeti za putnike koji putuju sami

Piše
Petra Haleš

svibnja 27, 2019

Svi se sjećaju svog prvog iskustva na putovanju, bilo da je riječ o solo putovanju, prvom putovanju u životu, otkrivanju nove destinacije, novom iskustvu ili jednostavno boravku u novoj ili neobičnoj vrsti smještaja.

15 savjeta za sve putnike koji vole putovati sami

  • Nemojte uvijek rezervirati putovanje na koje mislite da biste trebali otići.Nikada niste prestari ili premladi za otkrivanje nečeg novog, putovanje s backpackom ili solo putovanja. Nikada nije teško kako mislite da će biti – radite ono što želite i volite.
  • Doživite i upijte lokalnu kulturu umjesto da se držite uobičajenih turističkih ruta.Ako želite osjetiti lokalnu atmosferu, uputite se u neki od lokalnih restorana izvan turističke zone i pitajte konobara da vam preporuči najpopularnija jela.Gotovo trećina putnika koji posjećuju određenu destinaciju prvi put otkriva da je kušanje lokalne hrane jedan od glavnih savjeta koje bi dali prijateljima/obitelji.
  • Prije puta provjerite je li za odredište koje posjećujete potrebna viza. Za dobivanje nekih viza potrebno je više vremena i novca pa provjerite detaljnije informacije na službenim stranicama zemlje koju posjećujete.Isto vrijedi i za putovnicu. Provjerite do kada vrijedi vaša putovnica prije polaska. Za određene zemlje putovnica treba vrijediti barem 6 mjeseci od ulaska u zemlju.
  • Fotografirajte putovnicu, vizu i putno osiguranje i pošaljite si fotografiju putem e-pošte za slučaj gubitka dokumenata.
  • Uvijek ostavite sa strane rezervni novac ili dodatnu debitnu ili kreditnu karticu za slučaj gubitka ili krađe novčanika.Sakrijte ih u remen za novac, unutarnji džep ili ih podjednako rasporedite ako putujete u grupi. Neki putnici smatraju da je skrivena zaliha novca jedan od najvažnijih savjeta za one koji prvi put posjećuju određenu destinaciju.
  • Ako ne govorite lokalni jezik, savjetujemo da preuzmete aplikaciju Google Prevoditelj na svoj mobilni telefon.Ova aplikacija vam može pomoći u sporazumijevanju s lokalnim stanovnicima kako biste izbjegli pretjerano gestikuliranje i mukotrpno objašnjavanje.Također pokušajte naučiti nekoliko ključnih rečenica i izraza prije polaska, pogotovo onih vezanih uz razne upute, rezervacije i menije.
  • Uvijek ponesite manje stvari nego što mislite da će vam trebati.Barem 2 dana prije polaska posložite sve što ste planirali ponijeti sa sobom na krevet, zatim maknite 30% stvari i umjesto toga ponesite manju putnu posudu s deterdžentom za pranje rublja.Spakirajte slojevitu odjeću i neka vam prioritet bude udobnost, pogotovo kada su u pitanju cipele!

Više na: wish.hr

Komentari