Menza vs. kuhanje kod kuće

Piše
x-ica tim

Sep 09, 2019

Studenti u studentskim domovima ne mogu birati mjesto gdje će se hraniti. Uglavnom je jedino što im se nudi studentska menza ili skupa jela u restoranima brze hrane. Međutim, studenti koji imaju malo više sreće i mogu si priuštiti najam stana, često ne znaju odlučiti: menza ili kuhanje kod kuće.

I jedan i drugi način ima dobrih, ali i loših strana. Navest ćemo samo neke koje i tebi mogu pomoći da odlučiš što ti više odgovara.

Menza

Dobre strane menze prvenstveno su niske cijene. Kad kuhaš kod kuće, odnosno u svome stanu često trebaš potrošiti veće količine džeparca. To kod menze nije slučaj jer za nekoliko kuna možeš dobiti obilan obrok i pošteno se najesti. Kod menze je također važno istaknuti prednost brzine. Kuhanje kod kuće često zahtijeva mnogo više utrošenog vremena za pripremu obroka. U menzi sve to ide mnogo brže i tako štedi tvoje, ionako već pretrpano, studentsko vrijeme.

Nekad je praktičnije otići u menzu, naročito ako imaš pauzu između predavanja. Tada se ne isplati otići do stana i kuhati, pogotovo samo za jednu porciju. Umjesto toga, jedenje u menzi ujedno i skraćuje vrijeme do početka sljedećeg predavanja. Dobitna kombinacija za sve zaposlene studente.

pexels-photo-66639

No, studentske menze imaju i neke loše strane koje mnogim studentima baš i ne odgovaraju. Često hrana nije dovoljno kuhana, pečena, a ponekad nije ni svježa. To može rezultirati želučanim ili probavnim tegobama, ali ponekad i trovanjem. U našim je menzama to zaista rijedak slučaj, ali se događa. Zbog brzine pripreme i manjka vremena, znaju se potkrasti propusti kod same pripreme hrane.

Kuhanje kod kuće

Za razliku od menze, odlučiš li se za kuhanje kod kuće za sve namirnice bit ćeš siguran gdje su i kada kupljene. Možda će cijene biti nešto veće, ali ako malo više pažnje posvetiš proučavanju ponude u trgovinama ni to ne treba biti pravilo. Sada postoje mnoge kuharice na internetu pomoću kojih možeš saznati za brze, jednostavne, ali i jeftine recepte.

food-salad-healthy-lunch

Odlučiš li pripremati hranu kod kuće jasno je da ćeš imati i veći izbor, odnosno beskrajne mogućnosti. Sam odlučuješ o tome koju ćeš hranu pripremati, dok u menzi ovisiš isključivo o jelovniku tog dana. Osim toga, sam možeš kontrolirati veličinu svojih porcija i uzeti repete kad god to poželiš.

pexels-photo-26799

Kod kuhanja kod kuće se također možeš više posvetiti zdravoj prehrani. U menzama se većinom nudi tjestenina, brza hrana i kolači – namirnice koje najduže mogu stajati, a da se ne pokvare. One pak nisu nikako zdrave, naročito ako se konzumiraju često. Za razliku od studentske menze, kod kuće sve možeš podrediti voću, povrću i žitaricama. Te su namirnice mnogo zdravije i značajne za zdravlje studenta.

Komentari