Na današnji dan predao se Geronimo

Piše
Prika Vican

Sep 04, 2016

Na današnji dan, 04. rujna 1886. godine, u Kanjonu kostura, posljedni indijanski poglavica Geronimo predao se američkoj vojsci.

Geronimo je bio legendarni poglavica plemena Chiricahua Apacha. Pravo mu je ime bilo Goyathlay (Onaj koji zijeva), i vjerojatno posljednji pripadnik bande Bedonkohe.

4

Rodio se 16. lipnja 1829. godine kod Turkey Creeka, pritoka rijeke Gila, u današnjoj državi Arizona, ali u to vrijeme u državi Meksiko. Odgajan po plemenskim običajima, imao je mnogo žena i najmanje šestero djece.

Prvu ženu ubili su mu Meksikanci napadom na njegov logor dok su muškarci trgovali u gradu. Osim žene i troje djece ubili su mu i majku. Njegova mržnja bila je neopisiva.

2

Ime Geronimo dobio je jer je izveo pokolj nad Meksikancima na blagdan sv. Jeronima. O njemu je kružio mit da ga metci ne mogu ubiti. Bio je i kod predsjednika SAD-a.

Od 1858. do 1886. borio se i bježao pred Meksikancima, kasnije Amerikancima. Po njegovim riječima, nikad nije bio poglavica, već vojni vođa. Posljednji je poglavica Indijanaca koji se predao vojsci SAD-a. Dogodilo se to 04. rujna 1886. godine u Kanjonu kostura, kad se Geronimo s 38 ljudi strmoglavio u kanjon i predao američkom generalu Nelson Appleton Milesu. Rodnu Arizonu nikad više nije vidio.

1

Prešao je na kršćanstvo, ali su ga zbog kockanja izopćili iz Crkve. Jahao je na paradi kada je ustoličen Theodore Roosevelt. Preživljavao je prodavajući razglednice i slične stvari. Umro je u Fort Sillu u dobi od 80 godina od upale pluća.

Izvor: Wikipedija

Komentari