Ministrica Divjak: Nastava se mora odvijati

Piše
Petra Haleš

svibnja 10, 2020

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za RTL je komentirala treću fazu popuštanja mjera, koja uključuje povratak dijela djece u vrtiće i škole od sutra.

Tri posto učenika vraća se u školske klupe

Nakon osam tjedana od ponedjeljka 11. svibnja samo tri posto učenika i učenica će biti u školskim klupama.

”Za ovih gotovo 5000 djece koji se vraćaju u razrednu nastavu i tri puta više onih koji se vraćaju u vrtiće to je prilika i pobjeda te nužnost za njihove roditelje koji rade u trgovinama, bolnicama i tvornicama jer djeca te dobi ne mogu biti sama i ne mogu sama učiti kod kuće i zato je važno da se oni vrate”, kazala je Divjak.

“Svi moraju organizirati nastavu”

Istaknula je da se ne radi o čuvanju djece.

”Ono što je relevantno za ravnatelje je odluka vlade odnosno uputa Ministarstva, koja jasno kaže da mora biti nastava. Čuvanje i zbrinjavanje djece je bilo do sada, ali ovdje je nastava i svi moraju organizirati nastavu tako da se udovolji svim onim uvjetima. Naše mjere za škole u Hrvatskoj su među najrestriktivnijima u Europi i djeca su nam toliko sigurna koliko smo im mi odrasli odgovorni i spremni osigurati uvjete bez dodatnih izlijetanja izvan tog koncepta koji je vrlo jasno opisan”, rekla je Divjak.

“Ima puno više opasnosti izvan škole nego u školi”

Odgovorila je i na pitanje tko će biti kriv ako u škole uđe virus.

”Otvorila su se dječja igrališta i ja sam opetovano danas prolazila i vidjela puna su igrališta djece, roditelji s djecom ulaze u trgovine, u šoping centre od ponedjeljka – u tom smislu ja bih rekla da ima puno više opasnosti izvan škole nego u školi u kojoj su najrestriktivnije mjere i na Ministarstvu u suradnji s osnivačima i školama je da osigura uvjete. Dakle, u tom smislu djeca su sigurna koliko smo mi odgovorni”, rekla je Divjak.

Dodala je i kako se za sada ne planira povratak učenika viših razreda i srednjoškolaca, kao niti nastava na fakultetima u većem obimu od ove koja je sada planirana.

“Ipak moramo razumjeti da djeca u razrednoj nastavi mogu biti u jednoj grupi. Ostala nastava je potpuno drugačiji koncept – više nastavnika ulazi, grupe se miješaju. Ovo je nužno i ja mislim da je potrebno, a što se tiče nekih drugih stvari kao što je matura i završni ispit – oko toga ćemo dati upute”, kazala je Divjak.

Što se tiče matura, Divjak je rekla da će se provoditi u dva bloka te da je sve obznanjeno. Napomenula je i kako je bilo jako puno dezinformacija u javnome prostoru, prenosi n1info.

Pozivam maturante da se jave u Viber grupu Maturanti 2020.

“Sada je sve službeno i ja pozivam maturante da se jave u Viber grupu Maturanti 2020. – tamo su sve službene informacije, sve ono što im je važno da korak po korak imaju, i dobre pripreme i sve informacije na vrijeme. Što se tiče završnih ispita u strukovnim školama, za to ćemo dati upute – to su vrlo male grupe i to se u strukovnim školama sigurno pod ovakvim epidemiološkim uvjetima može održati”, rekla je Divjak.

Na kraju je komentirala i povećanja za koja su se prosvjetari izborili u štrajku.

Svi moramo i trebamo preuzimati svoj dio odgovornosti

”To je sad pitanje odgovornosti i razgovora, svi trebaju sjesti zajedno za stol, to se već sada događa, ali moramo razumjeti sada da u ovom trenutku deseci tisuća ljudi u Hrvatskoj ostaju bez posla i pretpostavljam da svi znamo da se državni proračun ne puni kao što je bilo predviđeno, a problem je naravno i taj da svi moramo i trebamo preuzimati svoj dio odgovornosti kako bi se gospodarstvo čim prije, bolje i brže oporavilo”, rekla je Divjak, a prenose Vijesti.hr.

Foto: pixabay

Komentari