Danas obilježavamo Majčin dan

Piše
Petra Haleš

svibnja 10, 2020

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine, druge nedjelje u svibnju. 

Majčin dan je u zapadnom svijetu uspostavljen u 20. stoljeću. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis organizirala je 1865. godine Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan.

Do 1920. Anna je postala ogorčena onim u što se proslava Majčinog dana pretvorila. Ona i njezina sestra potrošile su čitavo obiteljsko nasljeđe boreći se protiv komercijalizacije blagdana, a nekoliko su puta bile i uhićene.

Majke danas ne očekuju od vas skupe poklone, dovoljno je donijeti im cvijet, bombonjeru ili ih jednostavni nazvati i čestitati im njihov dan. Sigurno će biti sretne i zahvalne što ste ih se sjetili.

Svim majka želimo Sretan Majčin dan!!!

Komentari