Mlade znanstvenice nagrađene stipendijom Za žene u znanosti

Piše
Vanja Točaković

Apr 29, 2016

Dodijeljene su prestižne stipendije Za žene u znanosti četirima mladim znanstvenicama u iznosu od vrtoglavih 5000 eura. 

Mateja Dumbović (Geodetski fakultet u Zagrebu), Dunja Margeta (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu), Marija Marguš (Institut Ruđer Bošković) te Andreja Vukasović (Medicinski fakultet u Zagrebu) nove su stipendistice jubilarnog, desetog po redu L’Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti. Svečana  dodjela stipendija održana je u srijedu, 27. travnja, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, uz prisutnost Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, ministrice Dubravke Jurline Alibegović i gradonačelnika Zagreba gospodina Milana Bandića, koji su svojim dolaskom podržali ovo slavlje hrvatske znanosti i žena znanstvenica. Uz pomoć Izbornog povjerenstva sastavljenog od vodećih hrvatskih znanstvenika koji odabiru najbolje među najboljima, partneri programa L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture u proteklih deset godina su kroz ovaj program stipendiranja na nacionalnoj razini nagradili čak 38 mladih znanstvenica iz područja prirodnih znanosti, dodijelivši im jednokratnu pojedinačnu stipendiju u iznosu od čak 5000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti u Hrvatskoj već desetu godinu zaredom, po uzoru na internacionalni program, nagrađuje izvanredne hrvatske mlade znanstvenice do 35 godina starosti, a koje su u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja. Koje će od mnoštva prijavljenih kandidatkinja postati dobitnice vrijednih stipendija u iznosu od 5000 eura svake godine odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Sibilom Jelaskom, akademkinjom Vidom Demarin, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Katicom Biljaković, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom te prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem.

za žene u znanosti

Stipendistice, članovi Izbornog povjerenstva i Predsjednica RH

„Ova nagrada je puno više od tek financijske stipendije, to je nagrada struke kojom se odaje potvrda i priznanje mom dosadašnjem radu. Svako priznanje puno znači za mladu znanstvenicu, a primiti stipendiju Za žene u znanosti predstavlja osobito veliku čast jer dolazi iz ruku najvećih imena hrvatskog znanstvenog okruženja. Ova stipendija i cjelokupni program Za žene u znanosti  izvor su inspiracije, podrške i motivacije za mene i moje kolegice, ali i velik poticaj da se s još više energije i entuzijazma nastavimo baviti znanošću“, izjavila je Andreja Vukasović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prema prošlogodišnjem istraživanju francuskog instituta OpinionWay provedenom u Europi, čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a to uvjerenje dijele u istoj mjeri i muškarci i žene. Također, izuzetno je poražavajući podatak da je 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo 26% žena, a da dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj postotak iznosi tek 29% žena odnosno pokazuje izuzetno skroman rast od 3%. Ovakvi rezultati jasno pokazuju koliko je važno nastaviti sa snažnim osvještavanjem javnosti o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime projekt Za žene u znanosti dobiva na snazi zbog odgovornog zadatka da mijenja trenutnu društvenu zbilju.

za žene u znanosti

Stipendistice i predsjednik HAZU-a i Izbornog povjerenstva programa akademik Zvonko Kusić

Ove godine partneri programa napravili su još jedan iskorak u promicanju uloge žena u znanosti pokretanjem Manifesta Za žene u znanosti, kampanje kojom se želi potaknuti znanstvenu zajednicu i širu javnost na uključenje u brže stvaranje promjena za žene znanstvenice. Kampanja se temelji na online potpisivanju ostavljanjem osnovnih podataka kojim se izražava slaganje sa šest osnovnih načela Manifesta. Potpisnici Manifesta tako se zalažu za poticanje djevojaka na istraživanje mogućih puteva svojih znanstvenih karijera, za rušenje barijera koje znanstvenice sprječavaju da dugoročno slijede i razvijaju svoje karijere u istraživačkom radu, za otvaranje pristupa ženama na više i vodeće položaje u znanosti kao prioritetu, za promicanje doprinosa žena znanstvenica u znanstvenim spoznajama i društvu u široj javnosti, kao i za osiguravanje ravnopravnosti spolova sudjelovanjem i vođenjem simpozija i znanstvenih povjerenstava te za promicanje mentorstva i umrežavanja za mlade znanstvenike koji će im omogućiti planiranje i razvijanje karijera koje zadovoljavaju njihova očekivanja. Vrijednost ovog programa prepoznalo je  115 zemalja svijeta te je u 18 godina postojanja nagradio preko 2000 mladih znanstvenica  koje su svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost, a znanost treba žene jer žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet.

Doprinesite i promičite ulogu i doprinos žena u znanosti potpisivanjem Manifesta Za žene u znanosti ostavljanjem svoga potpisa na web stranici  For women in science.

Komentari