Mrlja te prlja, a ti šiziš

Piše
Kristina Jelić

Mar 06, 2020

Zadnje čiste hlače su ti se umrljale, a ti blago rečeno šiziš. Ne dozvoli da ti mrlja pokvari dan, nadmudri je i oduzmi joj prednost. Mi vam nudimo rješenja kako odstraniti mrlje od kave, parfema, crnog vina, boja za kosu, masnoća.

Prije nego pristupite odstranjivanju bilo kakvih mrlja, potrebno je provjeriti postojanost tkanine jer neka sredstva mogu oštetiti tkaninu. Mrlju obrađujte nježno (trljanjem, tapkanjem) izvana prema unutra kako se ne bi širila.

1. Kava na pamučnoj tkanini

Mrlju nastalu od kave očistit ćete smjesom žumanjka i glicerina. Izmiješajte sastojke i premažite nastalu mrlju te ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Nakon ovog postupka odjeću slobodno operite na uobičajen način.

2. Kapnula vam boja za kosu

Farbali ste kosu u kućnoj radinosti, ali vam je dio boje kapnuo na majicu, ne očajavajte. Rješenje za ovaj problem je limunov sok. Mrlju natopiite limunovim sokom, a nakon nekoliko minuta hladnim mlijekom. Ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim  isperite i operite na uobičajen način.

3. Masne mrlje

Mrlje nastale na sintetičkim tkaninama uklanjajte isključivo benzinom, sapunom ili sintetskim sredstvom za pranje.

Ako su vam se tijekom ručka hlače zakapale masnom juhom, mrlju možete istrljati mekim dijelom kruha prethodno namočenim u alkohol.

Tek tada ih operite na uobičajen način energičnim trljanjem umrljanog mjesta.

4. Mrlje od trave

Odjeću zaprljanu travom možete očistiti maslacem kojim ćete prvo istrljati zamrljano mjesto, a onda ga oprati vrućom sapunicom.

Mrlje od trave uspješno otklanja i alkohol. Dovoljno je zamrljano mjesto istrljati alkoholom i isprati mlazom vruće vode koji ne smije biti prejak, dok fleka ne nestane.

5. Parfemske mrlje

Ponekad dok nanosite parfem na kožu može vam se dogoditi da slučajno poprskate odjeću i nastane žuta mrlja. U tom slučaju tamponirajte mjesto mrlje mješavinom hladne vode i bijelog brašna. Mrlju isperite nakon što odstoji dva sata.

6. Mrlje od crnog vina

Nemojte plakati zbog prolivenog crnog vina, već mrlju posipajte kuhinjskom soli i operite na uobičajeni način. Fleke od vina na vuni najjednostavnije ćete očistiti ako uprljana mjesta operete vodom od kuhanog oguljenog krumpira.

Komentari