Na današnji dan odigran je prvi teniski meč u Wimbledonu

Piše
Vedran Mikulić

Jul 09, 2019

Teniski turnir u Wimbledonu smatra se najstarijim turnirom u ovom sportu, a prvi meč odigran je na današnji dan, 9. srpnja 1877. godine.

“Krivac” za osnivanje Wimbledona je privatni klub “The All England Lawn Tennis and Croquet Club”. Pravila koja su propisana 1877. godine vrijede i danas uz nekoliko novih detalja kao što su visina mreže i dužina servisne linije od mreže.

Na turniru su se najprije takmičili samo muškarci, a prvi koji ga je osvojio je Spencer Gore. To finale gledalo je 200 gledatelja koji su ulaznicu platili jedan šiling. Sedam godina kasnije pravo učešća dobile su i žene, a prva koja je podigla pehar bila je Maud Watson.

Kako su godine prolazile, popularnost Wimbledona je rasla. Iz sezone u sezonu broj gledatelja se povećavao, pa je bilo potrebito izgraditi novi teniski kompleks. Međutim, tek nakon I. svjetskog rata stvorili su se uvjeti za to i Wimbledon je 1922. godine dobio novi dom. Otvoren je novi centralni teren kapaciteta 14.000 sjedišta.

Tijekom II. svjetskog rata kompleks je bio otvoren unatoč teškim uvjetima, a koristile su ga služba civilne zaštite i vojska. U listopadu 1940. godine pet bombi palo je na centralni teren i uništilo 1.200 mjesta.

Razvoj zračnog prometa pedesetih godina prošlog stoljeća značio je sve veći broj tenisača zainteresiranih za  igranje na Wimbledonu, a potreba za reformama rasla je iz dana u dan. U prosincu 1967. Asocijacija teniskih profesionalaca dozvolila je igračima svih kategorija takmičenje na ovom turniru, a prvi pobjednici u Open eri bili su Rod Laver i Billie Jean King.

U nizu važnih godina u povijesti Wimbledona izdvaja se i 1973. godina, kada je 81 član ATP bojkotirao turnir jer je Teniski savez Jugoslavije suspendirao Nikolu Pilića.

Prvi tenisač koji je stigao do pet titula na Wimbledonu bio je Šveđanin Bjorn Borg, a njegov rekord potom su nadmašili prvo Pete Sampras, a potom i Roger Federer, koji imaju po sedam trofeja.

Boris Beker je imao samo 17 godina kada je osvojio titulu, što ga čini najmlađim pobjednikom Wimbledona, ali također i prvim tenisačem kojem je to pošlo za rukom, a da nije bio nositelj. Goran Ivanišević je prvi osvojio takmičenje kao dobitnik “specijalne pozivnice” 2001. godine.

Kod žena, najveća igračica na Wimbledonu je legendarna Martina Navratilova, koja ima devet titula.

Izvor: Wikipedija

Komentari