Na današnji dan podignut je spomenik banu Jelačiću

Piše
Mateo Galić

Dec 16, 2017

Na današnji dan, 16. prosinca 1866. godine, u Zagrebu je otkriven spomenik jednom od najznačajnijih hrvatskih političara, slavnom vođi hrvatskog naroda – banu Josipu Jelačiću.

hju

Josip grof Jelačić Bužimski bio je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine, član plemićke obitelji Jelačić, te jedan od najznačajnijih hrvatskih političara, kako u 19. stoljeću, tako i u cijeloj povijesti Hrvata.

Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine. U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak. Još za vrijeme njegova života, zagrebačko Gradsko poglavarstvo odlučilo se na promjenu naziva tada najvećeg zagrebačkog trga iz imena Harmica u ime bana Josipa Jelačića. Spomenik je otkriven sedam godina poslije njegove smrti, 16. prosinca 1866. godine. Ovaj spomenik prvi je zagrebački spomenik napravljen u bronci, a njegov idejni tvorac je Bečki kipar, Anton Dominik Fernkorn.

Međutim, 1947. godine, nova komunistička vlast u tadašnjoj Jugoslaviji miče spomenik bana Jelačića i preimenuje trg u Trg Republike. Spomenik, na sreću nije uništen već je premješten u Gliptoteku, a posebnu ulogu u očuvanju spomenika imao je tadašnji muzeolog Antun Bauer koji je u podrumu Gliptoteke pohranio dijelove rastavljenog spomenika i na taj način ga uspio sačuvati od uništenja.

25

1990. godine, dolaskom demokratski izabrane vlasti, spomenik se vraća na trg uz veliko okupljanje i slavlje naroda. Za razliku od prvog puta kada je spomenik bio okrenut prema sjeveru, ovaj put je spomenik okrenut prema jugu.

Izvor: Wikipedija

Komentari