Danas je Svjetski dan borbe protiv siromaštva

Piše
Mateo Galić

Oct 17, 2016

Ujedinjeni narodi, na današnji dan, 17. listopada 1993. godine, proglasili su Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice. Ovaj problem posebno je prisutan u nerazvijenim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, gdje je najveći broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu, a to su oni koji žive s manje od jednog dolara na dan. Prema podacima Svjetske banke i Ujedinjenih naroda takvih je ukupno na svijetu više od milijarde.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako čak 11 milijuna djece svake godine umre od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, a Međunarodna organizacija rada tvrdi kako s manje od dva dolara na dan živi gotovo polovica čovječanstva. U Hrvatskoj, prema nekim podacima, ispod statističke granice siromaštva, živi petina građana.

afghani-60798_1920

Kako bi se upozorilo na problem siromaštva i bijede, od 1987. godine obilježava se sjećanje na današnji dan, 17. listopada, kada je otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, službeno ga je proglasila Svjetskim danom borbe protiv siromaštva, 1993. godine.

Komentari