Na današnji dan umro je Michael Jacksona

Piše
Mateo Galić

Jun 25, 2020

Na današnji dan, 25. lipnja 2009. godine, u Los Angelesu, umro je kontroverzni američki pop glazbenik Michael Joseph Jackson.

Michael Jackson je rođen u brojnoj glazbenoj obitelji i sedmo je od devetoro djece. Debitirao je na profesionalnoj glazbenoj sceni s jedanaest godina kao član sastava Jackson 5.

1

Solo karijeru započeo je 1971. godine dok je još uvijek bio član sastava. U kasnijim godinama, u javnosti je često nazivan Kraljem popa.

Pet njegovih solo studijskih albuma jedni su od najprodavanijih glazbenih materijala na svijetu: Off the Wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i History (1995.).

Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, postao je dominantna figura u popularnoj glazbi i prvi afroamerički  zabavljač koji je stekao jaki publicitet na MTV-ju. Popularnost video spotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-ju kao što su Beat It, Billie Jean i Thriller − poznati po transformaciji video spota u umjetničku formu i promidžbeni alat pomoglo je relativno mladoj televiziji stjecanje ugleda.

Video spotovi pjesama kao što su Black or White i Scream produžili su Jacksonovu popularnost i tijekom devedesetih. Sa scenskim nastupima i video spotovima, Jackson je popularizirao veliki broj fizički kompliciranih plesačkih tehnika kao što su robot i moonwalk. Njegov svojstven glazbeni zvuk utjecao je na mnoge hip hop i moderne ritam i blues izvođače.

1

Jackson je donirao milijune dolara u humanitarne svrhe radom svoje zaklade, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem 39 akcija. Drugi aspekti njegovog privatnog života poput promjena njegove pojave i ponašanja izazvali su mnoge kontroverze koje su oštetile njegov javni imidž. Pored toga, 1993. godine optužen je za seksualno maltretiranje djeteta. Istraga je prekinuta jer Jackson nije tužen na sudu i zbog nedostatka dokaza.

Jackson se ženio dva puta i postao otac troje djece što je uzrokovalo još kontroverzija. 2005. godine suđeno mu je za seksualno zlostavljanje i za par drugih optužbi. Kasnije je oslobođen svih optužbi.

Jedan je od par umjetnika koji su uvršteni u Rock and Roll kuću slavnih dva puta. Vlasnik je nekoliko Guinnessovih rekorda (među kojim i rekorda za “Najuspješnijeg zabavljača svih vremena”) i 13 Grammyja. Prodao je više od 750 milijuna primjeraka svojih albuma.

Capture

Dana 25. lipnja 2009. Jackson se srušio u svom domu, iznajmljenoj kući u Los Angelesu. Pokušaji oživljavanja njegovog osobnog liječnika bili su neuspješni. Prema službenim informacijama umro je od zatajenja srca.

Dvosatna komemoracija održala se 7. srpnja 2009. u Los Angelesu. Nekoliko sati ranije obitelj se oprostila od Jacksona na groblju Forest Lawn Memorial Park na holywoodskim brežuljcima. Komemoracija koju je režirao Kenny Ortega, dugogodišnji Jacksonov suradnik, prenosila se uživo u cijelom svijetu i gledalo ju je više od milijardu gledatelja.

Jackson ima značajan utjecaj na glazbu i kulturu širom svijeta. Srušio je rasne barijere, transformirao video spotove i otvorio put modernoj pop glazbi.

Izvor/Foto: Wikipedija

Komentari